Що відомо про заворушення в Бейруті

Вчора центрі Бейрута зібрались понад 10 тисяч людей. Люди спочатку захопили будівлі МЗС та Мінекономіки. Згодом туди увірвались військові та відкрили вогонь по мітингувальниках. Про це повідомляє Al Jazeera.

До теми Місто перетворилося на руїни: рятувальники у Бейруті четверту добу шукають зниклих безвісти

Яка ситуація з протестами станом на 9 серпня

  • Протестувальники штурмували будівлі міністерств енергетики та навколишнього середовища Лівану, а також будівлю банківської асоціації.
  • Згодом військовим все ж вдалося витіснити людей, які захопили будівлю МЗС. Демонстранти, очолювані відставними армійськими офіцерами, увірвалися в будівлю і оголосили його "штабом революції".
  • За останніми даними Червоного Хреста постраждали понад 728 осіб. Водночас під час сутичок загинув офіцер поліції.
  • Прем'єр-міністр Лівану Хасан Діаб екстрено виступив із зверненням до нації та запропонував організувати в Лівані дострокові вибори до парламенту.

Чому люди протестують проти ліванської влади

  • Перші протестні настрої у жителів Бейрута проявилися, коли до міста прибув президент Франції Еммануель Макрон. Він обіцяв надати допомогу ліванському народу. Під час візиту його супроводжували розлючені діями влади люди.
  • Протестувальники вимагають одного – відставки керівництва країни. Люди засудили чиновників, яких звинувачують у безвідповідальності та корумпованості, через що й сталася трагедія.

На відео видно молодих чоловіків і жінок, залитих кров’ю, в яких, очевидно, влучили кулі силовиків.

Військові відкрили стрілянину через захоплення будівлі МЗС в Бейруті: відео




Похорони загиблих у Бейруті тривають вже четвертий день / Фото dpa

Поліція застосувала сльозогінний газ проти демонстрантів, які намагалися знести загородження, встановлені біля парламенту. Деякі протестувальники кидали каміння, лунали такі гасла, як "Народ хоче повалення режиму" і "Забирайтеся, вбивці!".


Сутички в Бейруті / Фото AFP


Протестувальники спалюють поліцейські машини / Фото AFP

Вибух у Бейруті: головне

  • Ввечері 4 серпня в столиці Лівану Бейруті у порті прогриміли потужні вибухи. Відомо про понад 6 тисяч постраждалих та щонайменше 158 загиблих.
  • Потужний вибух відчули навіть за 240 кілометрів на сусідньо розташованому Кіпрі.
  • Надзвичайну ситуацію влада Лівану назвала катастрофою національного масштабу. Вибух у Бейруті залишив 300 тисяч людей бездомними, завдані збитки оцінюють у понад 3 мільярди доларів.
  • Причини вибуху досі встановлюються. Спершу повідомляли, що мовиться про займання піротехніки на складі в порту. Згодом влада і ЗМІ заявили, що вибух спричинили понад 2 700 тонн аміачної селітри, яку конфіскували 6 років тому.
  • Селітру вилучили з корабля російського бізнесмена Гречушкіна, за інформацією ЗМІ у 2014 році. Відтак вона весь час лежала у порту.