Основні акції почали в обід, а завершилося все ближче до вечора. Щоправда, в спальних районах поодинокі активісти продовжували скандувати протестні гасла, співати революційні пісні та розгортати біло-червоні прапори. Про те, що відбулося під час масових протестів у Білорусі 18 жовтня, читайте у матеріалі 24 каналу.

Важливо Масові протести в Білорусі: останні новини та що відомо – фото, відео

У Мінську розгорнули гігантський прапор

Мешканці житлового комплексу "Каскад" у недільний ранок намагалися підняти величезний біло-червоно-білий прапор. Один кінець стягу розмістили на 24-му поверсі, а інший – майже сягав землі. Його розміри сягали 71 на 36 метрів.

За інформацією опозиційних телеграм-каналів, до ЖК "Каскад" навіть приїжджали силовики. Вони з двох сторін дахів обрізали кріплення прапора. Однак мешканці встигли прапор підняти й забрати собі.

Щоправда, через свої гігантські розміри прапор заплутався під час навішування.

Стяг у Мінську
У Мінську розгорнули гігантський стяг / Фото TUT.by

Багатотисячна Партизанська хода в Мінську

Стартував захід біля Партизанського проспекту, відповідно хода отримала Партизанська. До проспекту люди групами почали сходитися з різних районів білоруської столиці приблизно о 14:00. Зрештою звідси колона рушила в бік центру: люди скандували "Хабаровську – привіт" і "Жыве Беларусь". За даними опозиційних білоруських ресурсів, участь у ході взяли понад 10 тисяч людей.

Багатотисячна колона на Партизанському проспекті в Мінську: відео

Колона мітингувальників біля універмагу "Білорусь": вигляд із висоти – відео

Військова та спецтехніка на вулицях столиці

Зранку 18 жовтня у столиці Мінська помітили військову техніку. А Стелу "Мінськ – місто герой" оточили силовики. Саме там мітингувальники традиційно збираються на протести.

Оточення біля стели "Мінськ – місто герой" 18 жовтня: дивіться відео

Також ОМОНівці обабіч від Палацу Республіки огородили парковку червоною стрічкою. Жовтневу площу також перекрили металевими огорожами, уздовж яких чергували силовики. У багатьох на шоломах були наклейки з офіційним прапором.

Збоку від Палацу Республіки огородили парковку червоною стрічкою
Обабіч від Палацу Республіки огородили парковку червоною стрічкою / Фото TUT.by

У Мінську помітили колону силовиків
У Мінську помітили колону силовиків / Фото TUT.by

Ближче до 16:00 у центрі Мінська можна було помітити водомети "Хижак" і "Цунамі". Також користувачі мережі зафіксували, як вранці колона водометів водометів і джипів з "рубежами" виїхала з Уруччя (спальний мікрайон) у бік центру білоруської столиці.

Водомети рухаються у бік центру Мінська: відео

Перші затримання 18 жовтня

У Мінську біля станції метро "Партизанська" приблизно о 15:00 почалися перші затримання. Повідомляли, що на жителів столиці Білорусі нападали люди в масках.

Пізніше силовики почали застосовувати спецзасоби, зокрема світло-шумові гранати. Також користувачі писали про постріли гумовими кулями. Один із вибухів пролунав біля універмагу Білорусь у Мінську.

У мінській міліції переконують, що вони змушеними були застосувати гумові кулі, оскільки начебто мітингувальники кидали в правоохоронців каміння.

За даними білоруського правозахисного центру "Весна", загалом 18 жовтня в Білорусі затримали 97 людей.

Дивіться відео жорстких затримань у Мінську

До слова, перед акціями протесту Мінський метрополітен закрив декілька станцій метро, серед них:

  • "Площа Леніна",
  • "Жовтнева",
  • "Купаловська",
  • "Немиті",
  • "Першотравнева",
  • "Пролетарська".

Знову проблеми з інтернетом

У Мінську вкотре перестало працювати 4G. А через 3G звантажити дані взагалі було неможливим. Через це сторінки на інтрнет-ресурсах або не відкривалися зовсім, або доводилося чекати по кілька хвилин.

З месенджерами, відповідно, існували аналогічні проблеми. Повідомлення могли не відправлятися та не приходити, а мультимедійні дані не завантажувалися.

У "МТС Білорусь" кажуть, що доступ до мережі Інтернет обмежили через заходи, які проводять уповноважені державні органи, що займаються забезпеченням нацбезпеки.

Ввечері, коли протести стихли, мобільний інтернет у Мінську знову запрацював.

Що було напередодні У Мінську – марші жінок та студентів: силовики жорстко затримують молодь – фото, відео

Події в інших містах

Світлогірськ. Під час мирної ходи тут відбулися затримання. Повідомляють про щонайменше 8 затриманих людей.

Світлогорськ, затримання, протести, Білорусь, 18 жовтня
Затримання у Світлогорську / Фото з телеграм-каналу "Фото Светлогорск"

Гомель. Тут на перехрестях центральних вулиць можна було помітити автозаки та тоновані буси. Надвечір на Радянській затримали жінок, які гуляли під біло-червоно-білими парасолями. Також люди гуляли тут із квітами і букетами з осіннього листя. Скрізь – ОМОН і інші правоохоронці.

Гомель, автозаки, тоновані буси, протести в Білорусі, 18 жовтня
Спецмашини на вулицях Гомеля / Фото TUT.BY

Брест. На Варшавському шосе утворили Ланцюг солідарності. Водночас площу Леніна обгородили турнікетами, щоправда наскрізний прохід не закрили. Також у мережі повідомляли про скупчення спецтранспорту міліції на вулиці Гоголя та на проспекті Машерова.

Брест, Ланцюг солідарності, протести в Білорусі, 18 жовтня
Ланцюг солідарності в Бресті / ФотоTUT.BY

Згодом центром міста пройшла хода приблизно зі ста людей. Її учасники скандували: "Мінськ, ми – з вами". Водночас на перехресті з проспектом Машерова почалися затримання.

Хода мітингувальників у Бресті: відео

Новогрудка. Вийшли кілька десятків людей. Їх почали затримувати по одному. Опісля приїхали ще щонайменше 50 міліціонерів, і начальник сказав їм: "Беремо всіх". Хто встиг, розбіглися. Однак правоохоронці все ж затримали 5 людей.

Новогрдука, Білорусь, протести
Протест у Новогрудці / ФотоTUT.BY

Новополоцьк. У місті пройшов футбольний матч між червоними та білими. Після його завершення активісти запустили в небо китайські ліхтарики таких же кольорів.

Новополоцьк, Білорусь, протести, 18 жовтня
Акція солідарності в Новополоцьку / ФотоTUT.BY

Вітебськ. Після перевірки документів у дівчат з букетами біля медуніверситету міліція затримала 26-річну Станіславу Терентьєву. Її відвезли в Жовтневий відділок.

Вітебськ, протести, Білорусь, 18 жовтня
Затримання дівчат у Вітебську / ФотоTUT.BY