Військова техніка, Марш волі й сотні затриманих: що відбувалося у Білорусі 6 грудня – відео

6 грудня 2020, 19:50
Читать новость на русском

Протягом 4 місяців білоруси виходять на акції протесту проти фальсифікацій на президентських виборах 9 серпня. Люди вимагають зупинити насилля силовиків проти мітингувальників, провести перевибори президента та забезпечити мирну передачу влади.

У неділю, 6 грудня, білоруси традиційно вийшли на вулиці своїх міст із протестами. Що відбувалося у Білорусі – детальніше у матеріалі 24 каналу.

Тим часом Тихановська назвала головну перемогу білоруських протестувальників

Військова техніка і пости міліції

Від самісінького ранку 6 грудня у різних куточках Мінська люди помічали колони військової техніки, яку силовики стягували в білоруську столицю, аби використати у боротьбі з мирними демонстрантами.

Військові машини та автозаки ховали від людських очей у спальних районах. Такі кадри фіксували очевидці.

Військові машини у дворах Мінська: відео

Колона військової техніки в районі Уруччя: відео

Як і попереднього тижня біля дороги в районі станції метро "Уруччя" помітили прихильників чинної влади, які розмахували державними прапорами. Людей було небагато, близько десятка.


Прихильники чинної влади / Фото TUT.by

На багатьох вулицях Мінська розставили пости міліції і невідомих. Зокрема, такі помітили на перетині вулиці Володарського з проспектом Незалежності, але також Міського Валу та Комсомольської.


Пости міліції і невідомих / Фото TUT.by

Закриття станцій метро і проблеми з інтернетом

Також традиційно у Мінську 6 грудня закрили 3 центральні станції метро "Жовтневу", "Купалівську" і "Неміга".


Закрита станція метро / Фото TUT.by

Окрім того, виникли проблеми з інтернетом. Так, мінчани не могли скористатися телеграмом – написати чи відправити з месенджера повідомлення.

Марш волі

Тим часом активісти у Мінську виходили на чергову недільну акцію, яка 6 грудня має назву "Марш волі". Цього разу в протестувальників був чіткий посил: вони влаштували акцію під гаслом "У Новий рік без диктатури".

Марш волі у Мінську: відео

У різних мікрорайонах білоруської столиці збиралися групи людей, вони формували колони. Крім того, протести відбулися в Гродно, Гомелі, Вітебську й інших містах.


Протестувальники стягувалися з різних мікрорайонів / Фото Белсат


Колона демонстрантів / Фото Reformation

Перші затримання та розгони

Близько 12:00 за Києвом (13:00 за місцевим часом – 24 канал) стало відомо про перші затримання. У мікрорайоні Сліпянка затримали щонайменше 10 людей. Затримання відбувалися і в районі Уруччя, Малинівки.

Також відомо, що силовики розігнали людей в Лебяжему та житловому комплексі "Маяк Мінська". Крім того, кілька автобусів з ОМОНом приїхали на вулицю Чечота, де починала формуватися колона жителів Брилевичів. Люди розбіглися по дворах, але серед них були затримані.

За інформацією правозахисників центру "Вясна", загалом у Білорусі затримали понад 200 людей. Серед них є журналісти та навіть неповнолітні.

Сама білоруська міліція навела ще вищі цифри. Правоохоронці заявили, що лише в Мінську затримали 300 протестувальників. Раніше вони не так радо розголошували цю інформацію.

Затримання в Уруччі: відео

Затримання у Мінську 6 грудня: відео

Частина протестувальників прийшла до будівлі адміністрації Центрального району Мінська.

Головне про протести у Білорусі: коротко

  • Масові протести у Білорусі спалахнули 9 серпня після оголошення результатів президентських виборів, на яких нібито перемогу здобув Олександр Лукашенко.
  • Білоруси та міжнародна спільнота вважають результати голосування сфальсифікованими.
  • Проте це не завадило Лукашенку провести власну інавгурацію.
  • Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська закликала владу скласти повноваження. Однак цього не сталося. Після цього великі підприємства Білорусі оголосили страйк.
  • Щоразу під час акцій протесту силовики затримують сотні людей. Втім, білоруси знову і знову, кожної неділі виходять на вулиці виборювати свої вимоги.