Ситуація у Мінську

Про те, що відбувається столиці Білорусі та інших містах, розповідає 24 канал.

Важливо Масові протести в Білорусі: останні новини та що відомо – фото, відео

Вже вранці у центр столиці почали стягувати водомети і спецтехніку. Крім того, є повідомлення про порушення роботи мобільного інтернету. Біля торговельного центру "Замок" помітили автобуси ОМОНу, силовики є і поблизу заводу "Атлант" та станції метро "Спортивна".

На перетині вулиці Прітицького і проспекту Пушкіна перекрили рух транспорту. Усіх скеровують в об'їзд. Переходи на станції метро "Пушкінська" також закриті. Також не працюють станції: "Площа Перемоги", "Жовтнева", "Площа Якуба Коласа" та інші.

На проспекті Дзержинського на будинку вивісили величезних біло-червоно-білий прапор.

Затримані у Білорусі

За даними білоруського правозахисного центру "Вясна", станом на 21:00 силовики затримали понад 930 активістів на акціях протесту у різних містах Білорусі. Більшу частину затримали на протесті в Мінську.

За даними опозиційних ресурсів, серед затриманих є відомі у білорусі науковці та журналісти, зокрема кандидат медичних наук Павло Моїсеєв і лікар вищої кваліфікаційної категорії Андрій Полуянчік.

Крім Мінська, є затримані у багатьох містах Білорусі: Гомелі, Гродно, Вітебську, Новогрудці (Гродненської області), Бобруйську (Могилевської області), Пінську (Брестської області), Світлогорську (Гомельської області).

Спецтехніка та автобуси силовиків у Мінську: Фото TUT.by, Чай з малинавым варэннем

У центр Мінська стягують спецтехніку, багато силовиків: відео

Активістів затримують, вони втікають: дивіться відео

На Пушкінській силовики застосували сльозогінний газ: відео

Затримання протестувальників

Біля станції метро "Пушкінська" силовики почали відтісняти активістів. За попередніми оцінками, затримали кілька десятків людей. Правоохоронці також застосували світлошумові гранати. Люди почали втікати у різні сторони.

Силовики затримують протестувальників у таких містах: Вітебськ. Гродно, готель, Брест та інші.

Правоохоронці затримують активістів у Мінську: фото TUT.BY

Свавілля з боку силовиків

На вулиці Чигладзе у Мінську 3 правоохоронців напали на 1 активіста. Вони били його кийками. Протестувальник намагався дати відсіч силовикам або втекти, однак йому це не вдалося.

У Мінську силовики жорстоко побили активіста: дивіться відео

Окрім сили, білоруські силовики також застосовують сльозогінний газ. Водночас на одному з опублікованих у мережі відео видно, як силовики затримали декількох дітей і повели їх в автозаки.

Силовики затримують дітей у Мінську: відео

На проспекті Пушкіна мікроавтобус силовиків збив людину. На оприлюднених кадрах помітно, що перед цим чоловік зробив рух, схожий на кидок. Очевидці повідомляють, що від удару у потерпілого відлетіли кросівки. Але це не завадило ОМОНівцям завантажити його у автобус і відвезти у невідомому напрямку.

Силовики на мікроавтобусі збили чоловіка: дивіться відео

На вулиці Сморговський тракт в Мінську силовики зачищали цілий житловий під'їзд.

Силовики переслідують людей у мінському під'їзді: дивіться відео

До слова, у мінській міліції підтвердили застосування спецзаходів. Але яких саме, не сказали – пообіцяли оприлюднити цю інформацію в понеділок, 16 листопада.

Зверніть увагу У Білорусі футболісти відвернулися від прапора під час державного гімну: фото

Що відбувається в інших містах Білорусі

  • У всіх містах – від столиці Мінська до найменших населених пунктів – пройшли вже традиційні ланцюги солідарності. Люди з національними біло-червоними прапорами вишукувалися вздовж трас.

Білорусь, протести, ланцюг солідарності, Ляховичі
Ланцюг солідарності в Ляховичах / Фото TUT.BY

  • Вітебськ: міліцейська техніка зосереджена на вулиці Марка Шагала. Містяни повідомляють, що міліції багато на інших центральних вулицях міста.


Ситуація на вулицях Вітебська / Фото Tut.by

  • Частину людей, які відбувають адміністративний арешт в Жодіно, переводять в Могилів – звільняють камери для нових затриманих.
  • Барановичі. Тут протестувальники сховалися в аптеці. Силовики, зі свого боку, намагаються їх там затримати.

Силовики ловлять людей у аптеці в Барановичах: відео

Вшанування Романа Бондаренка

У різних містах протестувальники вшановували пам'ять протестувальника Романа Бондаренка, якого до смерті побили противники протестів.

Силовики постійно зносять меморіали пам'яті активіста в різних білоруських містах, але протестувальники раз за разом їх відновлюють. Наприклад, у Бобруйську такий меморіал лише за добу знищили тричі.

У Мінську, Гродному, Бресті й інших великих містах відбулися акції пам'яті Бондаренка. Аби вшанувати його пам'ять, на вулиці міст вийшли тисячі людей.

У Бресті люди зібралися біля костелу, де стоїть народний меморіал Роману Бондаренку. Там вони провели хвилину мовчання. Перед виходом з костелу стояв автобус із силовиками.

Брест, протест, Білорусь, 15 листопада
Акція пам'яті у Бресті / Фото TUT.BY

Крім того, в Бресті на проспекті Машерова відбувся жорсткий розгін – силовики застосували газ.

Протистояння між силовиками та мітингувальниками в Бресті: відео

  • У Гродно містом пройшлася колона мітингувальників.

Акція протесту в Гродно: дивіться відео

Крім того, акції підтримки білоруських протестувальників проходять у кількох містах США.

Протести у Білорусі: останні події

  • Масові протести у Білорусі спалахнули 9 серпня після оголошення результатів президентських виборів, на яких нібито перемогу здобув Олександр Лукашенко. Білоруси та міжнародна спільнота вважає результати голосування сфальсифікованими.
  • З перших днів протестів білоруські силовики влаштовують жорстокі розгони активістів. Проти мирних протестувальників застосовують водомети, світло-шумові гранати, а також гумові кулі. За весь час сутичок загинули 4 людини.
  • Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська закликала владу скласти повноваження. Однак цього не сталося. Після цього великі підприємства Білорусі оголосили страйк.