Про те, що відбувалося протягом 46-го дня масових протестів у Білорусі, читайте у матеріалі 24 каналу.

Важливо Масові протести в Білорусі: останні новини та що відомо – фото, відео

Таємна інавгурація Лукашенка

Зранку 23 вересня біля Палацу Незалежності у Мінську, що є резиденцією Лукашенка, почали збиратися силовики та чиновники. Також до будівлі стягнули військову техніку, а рух для особистого транспорту перекрили. На церемонію інавгурації запросили кілька сотень людей.

Приблизно об 11:00 до Палацу Незалежності прибув кортеж Олександра Лукашенка.

Поклавши праву руку на Конституцію, Олександр Лукашенко виголосив присягу білоруською мовою. Потім він підписав акт про прийняття присяги, після чого голова ЦВК Лідія Єрмошина вручила Лукашенку посвідчення Президента Республіки Білорусь,
– мовиться у повідомленні.

Зауважимо, що у цей час усі провладні телеканали Білорусі транслювали серіали, а не церемонію інавгурації. Це суперечить білоруському законодавству, адже церемонія складання присяги президентом повинна транслюватися по республіканському телебаченню і радіо.

Таємна інавгурація Лукашенка / Фото TUT.BY

Жорсткі затримання у Мінську

Людям, що ввечері зібрались біля Стели у білоруській столиці, силовики не дали шансу на проведення акції протесту. Проти протестувальників застосували водомети з фарбованою водою. ОМОНівці жорстко відтісняли колони людей з центру. "Допомагали" їм люди в цивільному – вбрані у чорне та зелене.

Від такого натиску учасники акції просто розбігались. Силовики ловили перехожих і садили в автозаки.

Дивіться відео, як розганяли мітингувальників біля Стели:

протести 23 вересня
У центрі Мінська – жорсткі затримання / Фото TUT.by

Незважаючи на це, люди продовжили збиратись. Зокрема, колони вирушили на Пушкінську. На проспекті Машерова мітингувальникам допомогли місцеві жителі: вони відкривали двері під'їздів, аби туди втікали від силовиків протестувальники.

Серед мітингувальників – багато побитих. У людей травмовані від побоїв голови, дісталось, як чоловікам так і жінкам.

протести в Білорусі 24 вересняЛюдей біля Стели нещадно били / Фото TUT.by

протести в Білорусі 23 вересня
Діставалось від силовиків усім підряд / Фото Белсат

Один з чоловіків, який потрапив під руку силовикам, розповів, що він втікав від правоохоронців і спіткнувся. Вже лежачого його били палицею. Протестувальнику довелось звертатись по допомогу до медиків.

Дивіться розповідь потерпілого:

Дивіться моторошні кадри затримань біля Стели:

На проспекті Переможців силовики використали сльозогінний газ. Правоохоронцям асистували невідомі в темному одязі, які підганяли автомобілі, які, на їхню думку, їхали занадто повільно.

протести в Білорусі 23 вересня
Силовики розпиляли газ / Фото TUT.by

протести в Білорусі 23 вересня
Участь у протестах брали навіть літні люди / Фото TUT.by

Невідомі били автомобілі, що сигналили

Агресію невідомих у цивільному, озброєних палицями та кийками, викликали автомобілі. Водії традиційно сигналили на підтримку мітингувальників. Після цього на транспорт накинулись агресивні молодики.

Відео з побиттям автомобілів:

Понад пів сотні людей затримані

Станом на вечір 23 вересня у Мінську силовики затримали щонайменше пів сотні людей. Зазначимо, що ці підрахунки є попередніми.

Проблеми з інтернетом

Після початку зіткнень ввечері 23 вересня у Мінську почались проблеми з інтернетом. На поганий зв'язок скаржились близько половини з усіх, хто вийшов на вулиці.

Обшук у квартирі головного редактора "Нашої Нiви"

23 вересня силовики вдерлися до квартири головного редактора опозиційного видання "Наша Ніва" Єгора Мартинович та його дружини журналістки TUT.BY.

Зв'язок з Єгором Мартиновичем зник, коли він пішов вигулювати собаку. На телефон рідних прийшов сигнал SOS. Згодом виявилося, що до квартири головного редактора завітали силовики. Обшук відбувався через статтю "Нашої Ніви".

Відомо, що Мартиновича примусово відвезли на допит. А також оголосили його підозрюваним у кримінальній справі про наклеп, чоловіка помістили в ізолятор на три доби.

Головного редактора "Нашої Ніви" затримали / Фото TUT.BY

Білоруські військові присягли на вірність Лукашенку

Після інавгурації президента Білорусі Олександра Лукашенка військовослужбовці принесли присягу на вірність йому і білоруського народу. У церемонії брали участь представники різних родів військ.

Повідомляється, що військовослужбовці присягнули перед білоруським народом і Лукашенком в готовності захищати суверенітет і територіальну цілісність Білорусі.

Мітинги студентів біля вишів

У різних місцях Мінська люди реагували на інавгурацію стихійними акціями. До протестів долучилися студенти різних вишів. Вони збирались біля своїх навчальних закладів та скандували: "Саша виходь, будемо вітати".

Також в окремих районах столиці люди влаштовували ланцюги солідарності. Так, у ЖК "Каскад" на вулиці вийшли сотні людей. Однак після того, як на місце прибули силовики, частина людей розбіглася. Згодом на місці акції залишилися лише двоє жінок та дитина.

Протести у Білорусі поновилися / Фото TUT.BY, "Радыё Свабода"

Прогулянка в коронах

В оригінальний спосіб на інавгурацію Лукашенка відреагували жительки Мінська. Вони влаштували прогулянку в коронах вздовж проспекту Незалежності.

протести в Білорусі 24 вересня
Саме так білоруські жінки відреагували на інавгурацію Лукашенка / Фото TUT.by

протести в Білорусі 24 вересня 2020Мінчанки прогулялись проспектом Незалежності / Фото TUT.by

Акції на підтримку Лукашенка

У центрі Мінська зібрались не лише опоненти, а й прихильники чинного самопроголошеного президента Білорусі. Вони брали приклад з протестувальників і також формували так звані "ланцюги солідарності".

Розгін мітингувальників у Бресті

У Бресті колона мітингувальників рухалась дорогою, частково перекриваючи рух. На місце акції прибули два мікроавтобуси та автобус. Силовики почали розганяти мітингувальників. Затримали дівчину, яка одягнула корону.

Дивіться відео з Бреста:

Затримання у Могильові

Одними з першими почали затримувати протестувальників у Могильові. Молодих людей, які просто стояли з біло-червоно-білими стягами, забрали силовики. Згодом представників правоохоронних органів стало більше, ніж самих мітингувальників.

Таємна інавгурація Лукашенка – дивіться відео:

Жорстокі сутички після таємної інавгурації Лукашенка – дивіться відео:

Протести в Білорусі: що треба знати

  • 9 серпня у Білорусі відбулись президентські вибори, на яких нібито переміг Олександр Лукашенко. Водночас за результатами незалежних екзитполів президентом Білорусі стала головна опонентка Лукашенка Світлана Тихановська.
  • Обурені виборці вийшли на мирні демонстрації. Силовики влаштували жорстокий розгін протестів. ОМОНівці били мітингарів, застосовували проти них зброю та затримували.
  • Від початку протестів 5 людей загинули, сотні були поранені. Понад 7 тисяч білорусів затримали.
  • З 11 серпня у країні розпочався всенародний страйк. Працівники підприємств влаштували саботаж роботи, вимагаючи чесних виборів.
  • Попри масові протести та тиск міжнародної спільноти, Лукашенко на поступки не йде.