Про те, що відбулося протягом 49-го дня масових протестів у Білорусі, читайте у матеріалі 24 каналу.

Протести в Білорусі 26 вересня:

Співочі протести у Мінську

У різних куточках Мінська білоруси виходять на мирні протести. Мітингувальники несуть в руках біло-червоно-білі прапори та об'єднуються у ланцюги солідарності. Також учасники протестів співають пісні. Такі акції відбуваються у численних двориках столиці. В одному з мікрорайонів люди навіть влаштували караоке та "солодкий стіл".

Крім цього, у центрі Мінська протестувальники по відеозв'язку спілкувались із гуртом "Каста".

Дивіться відео, як білоруси співають пісні під час протестів:

Караоке в одному з дворів Мінська
Караоке в одному з дворів Мінська / Фото TUT.by

"Забіг вільних"

У Мінську під час благодійної акції "Забігу вільних" у парку Дружби народів почалися затримання. Водночас за невеликою колоною прямував мікроавтобус із силовиками.


"Забіг вільних" у Білорусі / Фото Радыё Свабода

Друге коло бігуни таки не добігли: їх почали затримувати правоохоронці. Силовики деякий час бігли за учасниками забігу через парк: наздогнали і затримали.

"Забіг вільних" у Мінську: дивіться відео

Лукашенко стягнув в Мінськ силовиків

Очевидці повідомляли про колони автозаків та вантажівок із силовиками, які прямували до Мінська.

У самій столиці також автозаки ОМОНівців теж розкидані по всьому місту. Вони перекривали вулиці та підходи до площі Перемоги.


Автозаки в Мінську / Фото TUT.by

Колона техніки силовиків прямує в бік Мінська: відео

Жіноча колона та затримання Ніни Багінської

Приблизно в обід жінки почали збиратися біля Комаровського ринку в Мінську. Коли ж сюди прибула живий символ білоруського протестного руху Ніна Багінська, її почали вітати аплодисментами та вигуками "Ніна – наш герой".

Як зустрічали Ніну Багінську біля Комаровського ринку

Опісля сюди прибули силовики та затримали Багінську. Крім того, вони вихопили у літньої жінки національний біло-червоно-білий прапор. На це Ніна відповіла: "Не чіпай, зараза". Також відбувалося й затримання інших жінок.

Попри затримання, жінки все ж рушили великою колоною до площі Незалежності. Під час їхньої ходи можна було почути "Президента Свєта", "Скинемо неволю, дівчата". Однак свавілля з боку силовиків не припинилося.

Наразі відомо, що Багінську відпустили.

Затримання біля Комаровського ринку: дивіться відео

Марш жінок у Мінську: відео

Десятки затриманих, серед них – журналісти

У Мінську під час протестних акцій правоохоронці затримали більше 5 десятків людей. Серед них і журналісти, зокрема, "Белсату" та "Єврорадіо". Згодом медійників відпустили, в Октябрському РУВС залишилась лише Олена Довнар з "Белсату".

Також затримали журналістку "БМХ медіа" Аліну Ольшанську, яка висвітлювала протести у Мінську. Силовики підходили до медійників ніби для того, аби перевірити посвідчення. Потім журналістів затримували та відводили в мікроавтобуси

Справи проти активістів

Координаторку правозахисного центру "Весна" Марію Рябкову звинуватили у підготовці людей до протестів та участі у несанкціонованих мітингах. Також активісти "Європейської Білопрусі" стали фігурантами кримінальних справ про участь у мітингах.

Головний редактор видання "Наша Ніва" вийшов на волю

Єгор Мартинович, головний редактор найстарішого у Білорусі видання "Наша Нiва", вийшов на свободу. Сьогодні закінчився 72-годинний термін його затримання.

Його затримали за статтею "Наклеп". Він досі перебуває в статусі підозрюваного.

Протести в Білорусі: головне

  • 9 серпня у Білорусі відбулись президентські вибори, на яких нібито переміг Олександр Лукашенко.
  • Втім, екзитполи та незалежні експерти повідомили про зовсім інші результати: згідно з ними, президентом Білорусі стала головна опонентка Лукашенка Світлана Тихановська.
  • Обурені виборці почали виходити на мирні демонстрації. Силовики влаштували жорстокий розгін протестів.
  • Від початку протестів 5 людей загинули, сотні були поранені, а ще тисячі – затримані.
  • З 11 серпня у країні розпочався всенародний страйк. Працівники підприємств влаштували саботаж роботи, вимагаючи чесних виборів.
  • 23 вересня Олександр Лукашенко провів таємну інавгурацію, яку, всупереч національному законодавству, не показували по телебаченню.
  • Вечірні акції у день інавгурації особливо жорстоко розганяли силовики: багато затриманих та травмованих.