Про те, що відбулося протягом 50-го дня масових протестів у Білорусі, читайте у матеріалі 24 каналу.

Головне Масові протести в Білорусі: останні новини та що відомо – фото, відео

Протести в Білорусі 27 вересня:

Силовики та військова техніка в Мінську

Від самісінького ранку центр білоруської столиці перетворився на місце зосередження ОМОНівців та військової техніки. Силовики облаштували на площі Незалежності загорожі.

Водночас до Палацу незалежності – резиденції Лукашенка, вже підтягнули військову техніку та навіть машини з колючим дротом. Вочевидь, так влада готується до чергового дня протесту і масштабної демонстрації з боку мінчан.

Протести у Мінську / Фото TUT.BY

Військова техніка в Мінську: відео

Спецтехніка на вулицях Мінська: відео

МВС обмежило рух транспорту

27 вересня міліція в Мінську вжила заходів щодо обмеження руху особистого і громадського транспорту, в тому числі метро. Таке рішення у МВС теж пов’язують з протестами.

"Ми просимо вибачення за незручності, які створюють учасники протестних акцій, "розважаючись" на проїжджій частині і не замислюючись, які проблеми створюють для оточуючих", – зазначили у відомстві.

У Мінську закрили низку станцій метро: "Академія наук", "Площа Леніна", "Жовтнева", "Площа Перемоги", "Площа Якуба Коласа", "Купалівська", "Немига", "Фрунзенська".

Перші затримання

Пополудні стало відомо про перші затримання людей у Мінську. Так, правоохоронці підходили до людей, які гуляли містом, перевіряють їх телефони, просять показати вміст наплічників. За свідченнями очевидців, в однієї дівчини вони виявили біло-червоно-білий прапор, відтак, її відправили до автозаку.

На формі у багатьох силовиків висять пластикові стяжки – ними ОМОНівці зазвичай перев'язують руки затриманим.

Телеграм-канал "Белсат" повідомляє про щонайменше 200 затриманих по території Білорусі.

У Мінську зупиняють і обшукують людей: відео

Протестувальники сформували колону і дійшли до проспекту Незалежності. Вони скандували: "Пішов геть, ти і твій ОМОН". За даними білоруських телеграм-каналів, колону протестувальників формують близько ста тисяч людей.

У 16:30 відбулася хвилина мовчання.

Протести у Мінську білоруси продовжують протестувати
Протестувальники дійшли до проспекту Незалежності / Фото Tut.by

Протести у Білорусі
Колону формують тисячі людей / Фото Tut.by

МВС попереджує про застосування сили

Біля Білоруського державного аграрного технічного університету з динаміків прозвучало попередження від МВС про нібито порушення законів та необхідність застосувати силу.

До станції метро Московська прибуло декілька автобусів із силовиками.

Деталей про народну інавгурацію Тихановської наразі немає.

Що відбувається в інших містах

Тим часом в інших містах Білорусі ситуація більш гостра: у Могильові та Гродно ОМОН із застосуванням сили затримує демонстрантів. У Гродно силовики застосували до людей сльозогінний газ. Місцеві телеграм-канали повідомляють, що було чути вистріли.

У Гродно ОМОнівці застосували до людей сльозогінний газ
У Гродно ОМОНівці застосували до людей сльозогінний газ / Фото "Радіо Свободи"

Не краща ситуація й у Гомелі. Там силовики застосували щодо протестувальників сльозогінний газ та світло-шумові гранати. У міліції Гомеля вже підтвердили застосування спецзасобів для розгону протестувальників.

Макрон хоче, аби Лукашенко пішов

Ситуацію, що вже майже другий місяць триває у Білорусі, прокоментував президент Франції Еммануель Макрон. Він вважає, що його білоруський колега має добровільно піти з посади.

Очевидно, йому (Лукашенку – 24 канал) доведеться піти. Сьогодні в Білорусі – криза влади, авторитарної влади, яка не може прийняти логіку демократії та яка утримується силою,
– зауважив Макрон.

Водночас він наголосив, що захоплюється мужністю протестувальників, оскільки "ці люди знають, на який ідуть ризик, виходячи щовихідних на демонстрації". Особливо Макрон відзначив жінок.

Відповідь Лукашенка Макрону

Лукашенко відповів на критику від Макрона та пригадав акції протесту "жовтих жилетів", якими у 2018 році була охоплена Франція. Лукашенко заявив, що виходячи з логіки Макрона, він би теж мав піти у відставку ще два роки тому. Він також пригадав акції руху BLM та мусульманські протести в Марселі та Ліоні.

Роки йдуть, "жилети" досі на вулицях, пан Макрон на подив теж досі на посаді, а Франція стала країною, де масові протести стали звичним явищем,
– зацитувала Лукашенка його речниця.

Крім того, як додала Ейсмонт, Лукашенко порадив французькому президенту приділяти більше уваги внутрішнім проблемам.

Білорусь проти світу та анонс конституційних змін

Глава МЗС Білорусі Володимир Макей виступив перед учасниками Генасамблеї ООН і відзначився кількома голосними заявами.

Він відреагував на санкції, які проти режиму Лукашенка ввели у Литві, Латвії та Естонії і наголосив: відповідь не забариться. Окрім того, дипломат сказав, що з ситуацією в Білорусі влада розбереться самостійно та анонсував зміни до конституції держави.

Також у Білорусі звинуватили світ у "закритості" та тому, що міжнародна спільнота через пандемію "відкинула багато проблем, де потрібен реальний діалог".

Заява Тихановської

З нагоди 50 дня протестів у Білорусі лідерка опозиції Світлана Тихановська написала звернення до співгромадян. Вона наголосила, що "цілий народ є сильнішим однієї людини, тому має перемогти".

Ми вийшли зупинити цей режим і ми робимо це мирно!
– зауважила вона.

Затримання біля посольства Білорусі у Москві

Міліціянти РФ затримали приблизно 10 осіб у посольства Білорусі в Москві, де люди зібралися на акцію протесту. Люди прийшли туди з біло-червоно-білою символікою, зібралися приблизно 50 осіб. Вони стояли в ланцюзі солідарності і тримали білу стрічку.

Протести в Білорусі: головне

  • 9 серпня у Білорусі відбулись президентські вибори, на яких нібито переміг Олександр Лукашенко.
  • Втім, екзитполи та незалежні експерти повідомили про зовсім інші результати: згідно з ними, президентом Білорусі стала головна опонентка Лукашенка Світлана Тихановська.
  • Обурені виборці почали виходити на мирні демонстрації. Силовики влаштували жорстокий розгін протестів.
  • Від початку протестів 5 людей загинули, сотні були поранені, а ще тисячі – затримані.
  • З 11 серпня у країні розпочався всенародний страйк. Працівники підприємств влаштували саботаж роботи, вимагаючи чесних виборів.
  • 23 вересня Олександр Лукашенко провів таємну інавгурацію, яку, всупереч національному законодавству, не показували по телебаченню.
  • Вечірні акції у день інавгурації особливо жорстоко розганяли силовики: багато затриманих та травмованих.