Про те, що відбувається під час масових протестів у Білорусі 31 жовтня, читайте у матеріалі 24 каналу.

Важливо "Не дочекаєтесь": Лукашенко не тікатиме з Білорусі в разі зміни влади

Жінки та люди з інвалідністю вийшли на марш

У Мінську на проспекті Незалежності жінки та люди з інвалідністю влаштували об'єднаний марш, повідомляє TUT.by.

Мітингувальники дійшли до площі Перемоги. Щоправда, міліція перекрила частину дороги. Демонстранти несли в руках квіти, біло-червоно-білі прапори та плакати із написами.

Марш тривав до близько 15:30 за місцевим часом. Далі протестувальниці розійшлися й гуляли з квітами невеликими групами центром міста. Не обійшлося без затримання.

Марш у Мінську / Фото TUT.by:

Люди з інвалідністю вийшли на марш – відео:

Колона протестувальниць – відео:

Затримання адміністраторки телеграм-каналу

У Мінську затримали 28-річну адміністраторку телеграм-каналу для водіїв. За словами офіційної представниці МВС Білорусі Ольги Чемоданової, цей ресурс хочуть визнати екстремістським.

У чому звинувачують дівчину

  • Правоохоронці переконують, що дівчина закликала в месенджері до тероризму та диверсії.
  • Мовляв, адміністратори каналу висували політичні вимоги, закликали зупинити виробництво на держпідприємствах, впливати на співробітників правоохоронних органів і держслужбовців.
  • Крім того, нібито адміністратори закликали псувати і знищувати майно, блокувати і виводити з ладу залізничні колії та робити інші радикальні дії.

Правоохоронці стверджують, що затримана вже була судимою за крадіжку, наразі не працює, а займається проституцією.

Проти дівчини порушили кримінальну справу. Вона стосується закликів до дій, спрямованих на шкоду нацбезпеці Білорусі, вчинених за допомогою інтернету. Адміністраторці обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

До речі Опозиція може створити паралельний уряд Білорусі за кордоном

Білорусів каратимуть за використання нацсимволіки

У Білорусі працюють над проєктом Кодексу про адміністративні правопорушення. Відповідно до нього, можуть посилити покарання за участь у несанкціонованому масовому заході, а також запровадити відповідальність за "незаконне використання прапорів". Серед нових покарань хочуть запровадити громадські роботи.

Так, використання прапорів, плакатів, символів, що не зареєстровані в установленому порядку, хочуть заборонити. Влада пропонує призначити покарання – штраф від 5 до 20 базових величин, на підприємця – від 10 до 40, а на юрособу – від 20 до 60.

Ймовірно, після розгляду проєкту він набуде чинності з 1 січня 2021 року.

Масові затримання в Гродно

У Гродно розпочався страйк працівників "Гродно Азот". Також на їхню підтримку вийшли й звичайні місцеві – їх було близько 200 людей.

Їм на противагу вийшли понад 100 силовиків. Вони розпочали розганяти марш. Спершу була інформація про 11 затриманих, але й після цього людей відвозили в автозаках. Точна кількість затриманих у Гродно наразі невідома.

Головне про протести у Білорусі

  • Попри масові протести у Білорусі Олександр Лукашенко влаштував таємну інавгурацію та вчергове став очільником Білорусі.
  • Опозиція оголосила ультиматум режиму Лукашенка, але влада його проігнорувала.
  • Після цього у Мінську відбувся багатотисячний марш – на підтримку "народного ультиматуму", акції протесту пройшли й в інших містах Білорусі.
  • 27 жовтня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що особисто віддав наказ розігнати учасників чергової мирної акції у Мінську 25 жовтня.