Відповідне провадження відкрили через те, що на з'їзді політичної організації "Український вибір – право народу" Медведчук заявив про необхідність утворення так названого "автономного регіону Донбас". У діях Медведчука Генпрокуратура вбачає ознаки злочинів, передбачених статтями "Посягання на територіальну цілісність і недоторканість України" та "Державна зрада", передає речниця Генпрокурора Людмила Сарган.

Читайте також: Луценко пояснив, чому не може притягти Медведчука до кримінальної відповідальності

Віктор Медведчук зробив гучну заяву на партійному з’їзді 29 січня 2019 року в Києві, заявивши про необхідність утворення так названого "автономного регіону Донбас" з утворенням власного парламенту та уряду, а також про закріплення такого статусу в Конституції України. Його план–концепція передбачає утворення на Донбасі автономного регіону "Донбас" у складі України. Він вважає, що такі домовленості по статусу Донбасу можливо досягти в чотирикутнику Київ-Донецьк-Луганськ-Москва,
– зазначає Сарган.

У Генпрокуратурі пояснюють: згідно з Конституцією, Україна є унітарною державою. Окрім того, Росія, забезпечуючи окупаційні адміністрації на Донбасі живою силою, озброєнням та іншими матеріалами проводить агресивні дії стосовно України. Саме ж проголошення концепції утворення "автономного регіону Донбас" сприяє законодавчому закріпленню тимчасово окупованої території всупереч основному закону та надає іноземній державі допомогу у проведенні підривної діяльності проти України.

За таких обставин ГПУ звинувачує Медведчука у держзраді та сепаратизмі.

У випадку Медведчука проголошено заклики до зміни меж території України і одночасно надається допомога Російській Федерації у проведенні підривної діяльності проти України, підтримується агресивна діяльність та сепаратистські настрої,
– додають у ГПУ.

Матеріали кримінальних проваджень Генпрокуратура збирається передати до Служби безпеки України за підслідністю.

Про ключі до миру в Україні, які наразі є в Кремля, Медведчук теж говорив на партійному з'їзді. У той час, на думку кума Путіна, автономний регіон "Донбас" має бути закріплений у складі України.

Хто такий Віктор Медведчук: дивіться відео