Небажання Крістіана Лінднера, глави демократів, брати участь у коаліційному альянсі "Ямайка" (названого так тому, що кольори прапорів його потенційних партій-учасниць разом нагадували національний стяг Ямайки – "24") розкритикували німецькі політики, а західні оглядачі розділилися у думках щодо подальшої долі чинного канцлера ФРН Ангели Меркель.

Читайте також: Меркель forever: про закономірності і сюрпризи виборів у Німеччині

Так, журналіст Вольфганг Мюнхау у статті для Financial Times пише, що сценарій, за яким Меркель знову стане на чолі уряду ще на чотири роки, малоймовірний.

Якщо продумати всі варіанти, передбачені німецькою конституцією, то зараз важко уявити собі такий, що дозволить Ангелі Меркель протриматися на посаді канцлера довше, ніж кілька місяців. Не виключено, що президент Франк-Вальтер Штайнмаєр звернеться до членів ВДП із закликом "переглянути" прийняте ними рішення. Але це нічого не змінить,
– вважає автор статті.

Зауважимо, що сама Меркель з упевненістю заявила, що не піде у відставку, але також припустила, що проведення перевиборів буде кращим, аніж управління урядом меншості.

Із Мюнхау погоджується і французький блогер Сільвен Бессон. У статті "Тихе завершення ери Меркель" для Le Temps він зазначає, що після провалу переговорів щодо утворення коаліції чинному канцлеру ФРН доведеться шукати собі наступника.

Тільки різка зміна або величезна група прихильників можуть наблизити Меркель до четвертого мандату, однак наразі, у кращому випадку, їй "світить" лише кількамісячне управління Німеччиною у рамках уряду, що відповідає за поточні справи, прогнозує Бессон.

У випадку нових виборів у Бундестаг у 2018 році Німеччина, схоже, буде прагнути до "політичної ясності" після довгих років "великих коаліцій" правих-лівих, які сплутали ідеологічні орієнтири і відкрили тріумфальний шлях для популізму, розмірковує французький оглядач.

Дорога до ясності ризикує опинитися вибоїстою. Ангела Меркель не підготувала собі наступників. Її партія, засліплена постійними електоральними успіхами або переконана в тому, що вона завжди буде правлячою, упустила необхідність пошуку фігур, здатних стати уособленням оновлення,
– констатує Бессон.

Натомість журналістка Tageszeitung Анжа Маєр вважає, що говорити про "кінець епохи Меркель" рано.

Читайте також: Чим загрожують ультраправі в німецькому Бундестазі: думка експерта

Вона визнає, що у "політичному механізмі Меркель сталася помилка". Однак, навіть якщо у найближчі тижні не відбудуться нові переговори щодо створення коаліції, а можливість перевиборів більше не буде виключатися, "все знову повернеться до Меркель", вважає Маєр.

Журналістка пояснює свою позицію тим, що для пошуків нового кандидата на пост канцлера залишається обмаль часу, тим більше, що "молоді обличчя німецької політики не мають достатньої підтримки з боку земельних асоціацій". Тому ситуація складається на користь Меркель, акцентує увагу Маєр.

Так, їй (Меркель – "24") завдали удару. Для неквапливих роздумів у неї не залишилося часу. Однак відповідальність за політичну кризу несе ВДП,
– запевняє німецька журналістка.

Тим часом Єврокомісія вкрай насторожено сприйняла політичну нестабільність у Німеччині, йдеться у публікації Die Welt.

За словами Гунтрама Вольфа, директора брюссельського аналітичного центру Brueghel, крах німецької "Ямайки" і відсутність чіткої позиції Берліна як його наслідок ускладнить процес прийняття рішень із таких важливих тем, як міграційна політика, формування оборонного союзу і переговори щодо Brexit.

"У Брюсселі усвідомлюють, що нові реформи в найближчому майбутньому можуть бути реалізовані лише в обмежений проміжок часу: починаючи з моменту, коли в Німеччині буде сформований уряд, і закінчуючи тим, коли до виборів в Європарламент (червень 2019-го – "24") залишиться 5-6 місяців", – зауважує Вольф.

Як заявив для Die Welt міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн, "Німеччина – остання країна, яка може дозволити собі урядову кризу. Її роль у світі забороняє їй це".

Читайте також: Меркель повинна "приборкати" Путіна у Східній Європі, – німецьке видання