Саме тому для команди було непросто знайти героїв програми, які б відверто на всю країну поділилися дуже особистим досвідом. Однак це вдалось зробити, для проєкту 24 каналу знайшли 10 особливих щасливих історій, які змінили життя людей.

Цікаво Залаштунки проєкту "Рідні": що залишилось за кадром історій про усиновлення

Мар'яна Романяк розповіла, що під час зйомки та монтажу програм іноді було важко стримували сльози. Все через те, що теми дуже важливі. "Іноді копаєшся в таких глибинах душі людей і говориш з ними про те, про що вони не говорили ніколи. В Україні існує таємниця усиновлення, тому ми чітко знали, що не всі герої будуть готові говорити про те, що вони усиновили дітей", – зазначила авторка.

Ми дуже важко шукали наших перших героїв. Навіть був момент, що ми думали, що ця програма не вийде в ефір, тому що ми з командою постійно отримували відмови,
– заявила Романяк.

Перший сезон проєкту "Рідні" розпочався з дивовижної історії – у пари був діагноз "безпліддя", однак після всиновлення жінка завагітніла, у них з'явилась 2 дитина.

Перший випуск програми Стали батьками двічі за кілька місяців: вражаюча історія пари, яка 10 років не могла мати дітей

Далі були ще 9 особистих щасливих історій, якими герої проєкту поділилися з усією країною. Їхній приклад надихав українців, які думали про усиновлення, але вагалися.


Злата та Лука Шміліховські – герої першого випуску проєкту / Фото з сімейного архіву

Проєкт допоміг деяким дітям знайти батьків

Наприкінці кожної програми були історії вихованців сиротинців, які, як і всі діти, мріють, люблять цукерки, іноді бешкетують та понад усе на світі прагнуть опинитись в обіймах своїх тата й мами. По завершенню проєкту 2 дітей з сиротинців на Львівщині знайшли свої родини.

За весь період ми отримали приблизно 100 дзвінків. Зараз ми супроводжуємо 5 сімей на шляху до усиновлення, яким надаємо інформаційну і психологічну підтримку. Віримо, що завдяки нашим спільним зусиллям кожна дитина зможе знайти своїх батьків, а батьки – свою дитину,
– сказала представниця фонду "Рідні" Марта Красногор.

В Україні понад 6 тисяч дітей досі не мають своєї родини. Мар'яна Романяк зізналася, що її мрія – аби не було сиріт.

Люди можуть стати наставниками

Підготовчим кроком до усиновлення вона вважає наставництво. "Будь-хто може стати наставником для дитини. Для цього потрібно небагато. Ви проходите певний курс навчання, підписуєте договір і стаєте наставником для однієї дитини з інтернату. Це означає, що раз в тиждень ви приходите на годину до дитини", – зауважила Романяк.


Мар'яна Романяк / Фото Тарас Розумович

Наставник та дитина можуть разом вивчати англійську, інші уроки, займатися малюванням, говорити про книги чи просто спілкуватися. У такий спосіб дитині приділяють час, знання, допомагають обрати майбутню професію.

Дітям потрібна ця соціалізація,
– пояснила авторка проєкту.

Команда проєкту "Рідні" готує новий сезон і розповість нові щасливі історії всиновлення.