Пряма демократія

"Система народовладдя, яку пропонуємо ми, це система, яка у всьому світі називається "пряма демократія", – таку заяву в ефірі телеканалу "112 Україна" зробив експерт із команди Володимира Зеленського, відповідальний за реформу державних інституцій, Руслан Стефанчук.

Читайте також: Чи може Супрун продовжувати керувати МОЗ: коментар ідеолога команди Зеленського

За його словами, члени команди Зеленського вивчали досвід країн Скандинавії, Швейцарії, Канади, США. І з цього досвіду прагнули запозичити саме те, що дозволить українському народу "відчути реальний контроль і владу в цій державі".

Хто такий Руслан Стефанчук? 43 роки, доктор юридичних наук, заслужений діяч науки і техніки України, адвокат.18 квітня 2019 Володимир Зеленський в ток-шоу "Право на владу" назвав Стефанчука однією з ключових фігур своєї команди, експертом з реформування державних інститутів та відповідальним за законопроектну роботу.

Референдуми

Одним із таких запозичень має стати система "справедливих, правильних і якісних референдумів".

Нам незрозуміло, чому референдум, який породив Україну як державу, після цього жодного разу не використовували в інтересах України,
– зазначив Стефанчук.

Радник Зеленського також висловив сумнів у ефективності петицій, "які підписують по 25 тисяч, але які ніхто не виконує".

Зеленський
Що обіцяв Володимир Зеленський перед виборами: інфографіка 24 каналу

Відтак Стефанчук пообіцяв, що Зеленський реалізує "підхід з реагування на всі народні ініціативи як на загальнодержавному, так і на місцевому рівні".

Народне вето

Концептуально важливим моментом Стефанчук назвав необхідність запровадження "системи відкликання" представників влади.

Читайте також: Аудит за 100 днів: команда Зеленського готується перевірити, в якому стані отримає державу

Мовиться про те, що людей повинна бути "можливість не тільки відкликати народного депутата, здійснити процедуру імпічменту президента, а й накласти вето на прийняті рішення". Це експерт з команди Зеленського назвав "системою "народного вето".