Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков зазначив, що в Кремлі позитивно оцінюють цю ініцативу Лукашенка. Про це повідомляє "ТАСС".

До теми Лукашенко та Путін зустрілися у Сочі: про що домовилися політики

За словами Пєскова, Путін і Лукашенко обговорили запуск процесу конституційної реформи в Білорусі.

Звичайно події останніх тижнів в Білорусі не могли не вплинути. Ця ініціатива була підтримана Путіним,
– додали в Кремлі.

Як Лукашенко хоче змінити Конституцію Білорусі

  • Раніше він заявляв, що проєкт нової редакції конституції Білорусі винесуть на обговорення громадськості. Однак повертатися до редакції головного документа за 1994 рік Лукашенко вважає неправильним.
  • 27 серпня він повідомив, що готовий до широкого суспільного діалогу щодо оновлення конституції, зокрема з представниками опозиції. Водночас наголосив, що не вестиме діалог "з вулицею". За його словами, "молоді люди", які ходять по вулицях і кричать про необхідність діалогу, "ніякого діалогу не хочуть".
  • Згодом представники президії Координаційної ради опозиції підтримали пропозицію Лукашенко про конституційну реформу як перший крок до трансферу президентської влади.

Цікаво Лукашенко визнав, що в Білорусі "дещо авторитарна" система: відео

Протести в Білорусі: як Росія підтримує режим Лукашенка

  • 9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента, на яких нібито переміг Олександр Лукашенко. Обурені виборці, вважаючи, що вибори були сфальсифіковані вийшли на мирні протести.
  • Силовики влаштували жорсткий розгін мітингарів: вони били людей, застосовували проти них зброю та затримували. Тисячі людей опинилися в СІЗО, сотні – в лікарнях із травмами. Не обійшлося й без жертв.
  • Тим часом у Кремлі Лукашенка підтримують. Лукашенко раніше заявляв, що домовився з Путіним спільно реагувати у разі загострення ситуації в країні.
  • Окрім того, військові Білорусі та РФ раніше домовилися залучити спільні війська при загрозі із Заходу. Також Росія підготувала силовиків на його прохання на випадок загострення ситуації.
  • Крім того, Кремль надсилав своїх пропагандистів на допомогу провладним ЗМІ в Білорусі, оскільки чимало журналістів звільнились через цензуру.
  • Під час зустрічі Путіна та Лукашенка в Сочі, господар Кремля оголосив про надання кредиту на суму 1,5 мільярда доларів Білорусі. Тоді ж Лукашенко підтвердив намір запустити зміни до Конституції.

Лукашенко про авторитарну систему в Білоусі: дивіться відео