Про парад в Росії

Російський парад до 9 травня, який перенесли на 24 червня, виглядатиме смішно та недолуго. Про це в ефірі 24 каналу сказав журналіст і блогер Денис Казанський.

Цікаво Чому Україна не може розірвати всі договори й угоди з Росією: пояснення МЗС

За його словами, це як святкувати день народження через пів року. Він вважає, якщо в Росії і хотіли створити атмосферу, як завжди у них на 9 травня, то їм це не вдасться.

Казанський переконаний, що це рекламна кампанія і мобілізуючий фактор. І на це є дві причини:

  • З одного боку, це зроблено для того, щоб люди йшли та голосували за зміни до конституції.
  • З іншого боку – Путін помпезними подіями намагається компенсувати свою жалюгідність.

"Зараз Путін сидить десь у своєму бункері, і я бачу, як з нього глузують. Я не дуже слідкую за російськими новинами, але стрічки соцмереж інколи заносять інформацію про те, як росіяни насміхаються над Путіним, мовляв "дєд паєхал в бункєрє" або "дєд вижил із ума", – розповів журналіст.

Він додав, що Путін таке жалюгідне становище хоче трохи відтінити і компенсувати помпезними подіями.

Коли немає досягнень, реальних приводів для гордості – зазвичай відсталі тоталітарні режими компенсують це помпезними подіями,
– наголосив Казанський.

Журналістка і ведуча Тетяна Попова підтвердила слова Казанського.

"Хотіла б ще додати, що їм треба змінити інформаційну "повістку". В Росії були пікети і затримання. Їм треба вуличні акції перебити іншим приводом. Але, звісно, передовсім – це "побєдоносіє" перед змінами до конституції", – зазначила Попова.

До теми Президент Хорватії знайшов неочікувану причину не летіти до Москви на парад до Путіна

Про парад на тимчасово непідконтрольних територіях

На тимчасово непідконтрольних територіях Донбасу такий парад може мати інший підтекст, припускає журналіст Казанський.

"Для них завжди говорять, що вони йдуть в Росію. Це як морква, якою водять перед носом у людей, які розуміють, що їх у Росію не беруть, вони живуть у невизнаній сірій зоні. От їм і надають компенсацію у вигляді російських прапорців чи параду", – пояснив свої припущення Казанський.

Чому не варто говорити про парад у Росії

Журналіст наголосив: те, що відбувається у Москві – це справи іншої країни. Щобільше, вони це і роблять для того, щоб ми істерично реагували.

Що стосується Донбасу – переконаний Казанський – там є багато інших приводів, на які можна реагувати: випадки викрадення, порушення прав. Журналіст розповів, що саме завдяки реакції України і завдяки підняттю питання на засіданні ТКГ вдалося створити резонанс і звільнити дружину громадянина Іспанії Євгенію Єпес-Веньєса з полону. Її викрали 3 червня.

"Вона 20 днів провела в полоні. Ще не давала інтерв'ю. Але з нею погано там поводилися. Завдяки резонансу вдалося досягти її звільнення. От на такі випадки треба реагувати. А що стосується плясок з бубнами – це не привід для реакції", – підсумував Казанський.

Важливо Жахливі наслідки війни: скільки дітей загинули на підконтрольній Україні території

Про інші випадки, коли підняття питань на засіданнях ТКГ дали потрібний резонанс – дивіться у відео програми.

Також у випуску "Політанатомії":

► Про парад від журналіста РФ

На думку російського журналіста Ігоря Яковенка, парад в РФ вже провалився, ще навіть не почавшись.

► Про поправки до конституції РФ та кінець президентства Путіна

Яковенко вважає, якщо життя повернеться в інший бік, то всі поправки до конституції РФ не будуть перешкодою, аби Росія змінила свої кордони. Що, очевидно, відбудеться після закінчення путінського фашизму.

"Кордон дуже суттєво зміниться. Я думаю, що після того, як Путін піде з Кремля, одразу чи через деякий час Крим, як і Донбас, повернуться в Україну", – зазначив журналіст.

► Про деокупацію Криму

План деокупації Криму, який готує МЗС України, перебуває на фінальній стадії. Наслідком його реалізації має стати, зокрема, встановлення діалогової платформи, яка буде присвячена темі півосторова. Вона матиме кілька завдань, серед них – координація міжнародної політики. Про це у програмі розповіла Еміне Джапарова, перша заступниця міністра закордонних справ.