Таку думку сайту "24" висловив політичний експерт Тарас Чорновіл.

Читайте також: Турчинов вимагає відставки Муженка, – джерело

За словами політолога, просто так склади з боєприпасами настільки регулярно не горять. На його переконання, версія про підпал з метою приховування розкрадання грошей нереалістична. Всі розуміють, говорить Чорновіл, якщо кілька разів поспіль відбуваються подібні інциденти, то пошук зловживань буде ретельним. Тому ніхто б не ризикнув після кількох підпалів таким чином приховувати корупцію. Тому, переконаний він, це диверсія з боку Росії.

Росія сьогодні не може проводити серйозні наступальні операції на Україну, тому що Москва не може гратися з США. А Трамп досить жорстко дав зрозуміти Путіну, що буде, якщо на Донбасі почнеться ескалація напруження. У Путіна завдання – дестабілізація, загальне ослаблення, розгубленість, страх в Україні. Цього такими диверсіями в тилу досягати набагато легше,
– вважає Тарас Чорновіл.

Політолог наголошує, що в Калинівці завдано величезної шкоди гігантському складу, де зберігалися сучасні артилерійські і ракетні снаряди, які є основою української обороноздатності. Як нагадує Чорновіл, коли була загроза великих наступальних операцій, саме наявність достатньої кількості артилерійських запасів дозволила нашій армії відстояти свої позиції і завдати сильного удару по противнику.

Чорновіл також зауважує, що вибухи сталися в досить густонаселеному районі, в результаті чого відбулася масова евакуація жителів.

Це не гібридні дії, а реальна диверсійна війна, що може посилюватися. Знаючи про відсутність будь-яких людських почуттів у Путіна, не можна виключати, що Росія переде до тактики ІДІЛ – підриву бомб у людних місцях тощо,
– вважає експерт.

На думку Тараса Чорновола, настає період, який свого часу пережив Ізраїль, тому потрібно активно переймати його досвід. По-перше, провести повну перебудову всіх артилерійських складів. Не повинно бути більше складів боєприпасів під відкритим небом. По-друге, вважає експерт, коли починається диверсійна війна, треба трохи забути про торжество демократії.

СБУ, зазначає він, повинна отримати право на більш жорсткі умови прослуховування телефонів – можливо, за американською схемою поставити фільтри на окремі фрази і слова. Також необхідна ретельніша перевірка документів, особливо в таких місцях, де є склади, АЕС тощо. Але на такі рішення, підкреслює Чорновіл, повинен бути консенсус влади і опозиції.

Нагадаємо, 26 вересня приблизно о 22:00 стало відомо про вибухи боєприпасів на території арсеналу Міноборони України поблизу Калинівки, що за лічені кілометри від Вінниці. Місцеві діляться моторошними кадрами з місця надзвичайної ситуації. Наразі до ліквідації загрози залучено понад 1200 людей та 50 одиниць техніки. З Калинівки та прилеглих населених пунктів евакуювали близько 28 тисяч осіб. Повітряний простір над Калинівкою в радіусі 50 кілометрів закрили. Також змінено графік руху 47 потягів. За фактом вибухів на артскладах у Калинівці прокуратура почала провадження за статтею 113 "Диверсія".

Більш детально про вибухи в Калинівці читайте в матеріалі: Вибух складу боєприпасів на Вінниччині: "рука Москви" чи нехлюйство?