Документ передбачає, що заяву на видачу громадянства від жителів самопроголошених республік повинні розглядати не довше трьох місяців. Відповідний указ з'явився на сайті російського президента.

Читайте також: Росія готується роздавати паспорти на Донбасі: до чого тут вибори президента в Україні?

Указ набирає чинності з дня офіційного опублікування.

В документі, підписаному Путіним, мовиться, що особи, які постійно проживають на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей України, мають право звернутися із заявами про прийом до громадянства Російської Федерації у спрощеному порядку.

Як відбуватиметься спрощена процедура видачі російських паспортів?

Так, згідно з указом, щоб отримати російське громадянство українці, які проживають на окупованому Донбасі, крім заяви, мають подати такі документи: "липовий паспорт" фейкової "ДНР" чи "ЛНР" з відміткою про реєстрацію за місцем проживання на території Донецької або Луганської області; документ, який свідчить про зміну прізвища, імені та по батькові; документ про наявність громадянства іноземної держави; документ про укладення чи розірвання шлюбу; свідоцтво про народження дитини, включене в заяву про прийом в громадянство Російської Федерації.

Жителі окупованих територій зможуть отримати російські паспорти без обов'язкових іспитів чи дотримання вимоги щодо проживання в Росії терміном у понад п'ять років.

Основними умовами зміни громадянства будуть наявність паспортів самопроголошених "ЛНР" і "ДНР" і здача українського паспорта. Проте бажаючим потрібно буде їхати в Ростовську область, лише силовики отримуватимуть паспорти на місці.

Навіщо Росії паспортизація Донбасу?

Тема паспортизації Донбасу піднімалася неодноразово. На думку політолога Вадима Самодурова, паспортизація є робочим сценарієм Кремля в разі кризового розвитку подій в регіоні.

Спрощене отримання громадянства Росії для українців – пропагандистський крок, як для внутрішнього споживання, так і для українців, орієнтованих на РФ. Кремль показує так звані "нерозривні" зв’язки слов’янських народів і "штучний" характер військового конфлікту,
– вважає голова ГІ "Права справа" Дмитро Снєгирьов.

Якою є реакція України?

Україна вже звернулася до Ради безпеки ООН через скандальний указ російського президента. Про це повідомив постійний представник України при Організації Володимир Єльченко.

"За дорученням Порошенка вже звернулися до Ради безпеки ООН. Цей зухвалий крок суперечить схваленим Радою безпеки мінським домовленостям!" – написав постпред в Twitter.

Рішення Путіна про видачу російських паспортів українцям, що проживають на окупованих територіях, – це грубе порушення мінських угод. Адже, згідно з мінськими угодами, ОРДЛО – це Україна, нагадала віце-спікер Верховної Ради та представниця країни у гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко.

Вона також назвала рішення господаря Кремля спробою повзучої легітимізації псевдореспублік та продовженням російського сценарію створення замороженого конфлікту на Донбасі.

За українським законом, подвійне громадянство заборонено, й своїм нарочитим, брутальним рішенням Путін демонструє, що він не вважає окуповані території частиною суверенної України,
– обурилась Геращенко.

Це рішення російського президента потребує негайної реакції міжнародних партнерів України, засудження з боку нормандського формату, санкцій проти Росії і твердої вимоги негайного його скасування, наголосила політик.

Як у Росії коментують такий крок?

На відповідний указ Путіна миттєво відреагував помічник Путіна та російський куратор бойовиків на Донбасі Владислав Сурков. Він назвав рішення очільника Кремля справедливим і неминучим.

Це вкрай важлива подія для людей Донецької і Луганської народних республік. Це зобов'язання Росії перед людьми, які думають і говорять російською. Вони зараз опинилися в дуже важкій ситуації через репресивні дії київського режиму. Україна відмовляється визнавати їх своїми громадянами, вводить економічну блокаду, не допускає на вибори, застосовуючи проти них військову силу,
– сказав помічник Путіна.

Як реагує світ?

Литва

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус засудив указ Путіна і провів паралелі з аналогічними процесами, що відбувалися раніше в окупованих регіонах Грузії.

Росія застосовує "кращі практики", перевірені в грузинських Абхазії і Південній Осетії. Це закінчилося окупацією 20% території Грузії. Це також проявляється у вигляді лабораторії кричущих порушень міжнародного права і введенням нового терміну – "паспортизація", поряд з "бордерізацією". Сумно,
– заявив Лінкявічус.

Латвія

Глава МЗС Латвії Едгар Рінкевічс теж засудив указ президента Росії.

"Я засуджую рішення Росії спростити процедуру отримання російського громадянства для жителів східної частини України, контрольованої підтримуваними РФ силами. Цей крок ще більше порушує територіальну цілісність України і зусилля щодо імплементації мінських угод", – заявив написав Рінкевічс.

США

Посольство США в Україні теж засудило указ Путіна. У США підтвердили рішучу підтримку суверенітету і територіальної цілісності України.

"Крим – це Україна. Донецьк-- це Україна. Луганськ – це Україна. Ми засуджуємо нещодавній абсурдний і дестабілізуючий указ Росії щодо російських паспортів для жителів Донецька і Луганська, і підтверджуємо нашу рішучу підтримку суверенітету і територіальної цілісності України", – мовиться в повідомленні.