Протидіяти видачі паспортів українська влада не може – механізму немає. Тому у МЗС закликають людей відмовлятись від російського громадянства. Однак, за результатами опитування журналістів, на жаль, не всі готові це зробити.

Читайте також: Паспорт для окупованих: як Путін впливатиме на Донбас та чим це може завершитись

Один з опитаних сказав, що російський паспорт потрібен, адже нема куди діватись.

Подивимось, що будемо робити. Куди діватися, треба брати,
– заявив чоловік з Донбасу.

"Зараз у мене український паспорт Донецької області. Але я народився в Саратові, прожив там 26 років, більшу частину свого життя. Я вважаю себе росіянином", – заявив житель Донецька Сергій.

Я думаю, що люди раді, але це не так просто, як ми собі уявляємо. Я думаю, це більше слів. Не думаю, що хтось щось отримає,
– відреагував мешканець окупованої території.

Дивіться відео реакцію жителів Донбасу на видачу російських паспортів:

Що задумав Путін

Експерти стверджують, що російська влада видаватиме паспорти жителям окупованих територій, щоб потім мати привід нібито захищати своїх. Такий сценарій вже випробували у Криму, Південній Осетії та Абхазії.

"Насправді, стратегія команди Суркова – утримати розкол Донбасу, заморозити політичний конфлікт, а не мілітарний конфлікт. Вони не хочуть завершувати цей конфлікт на Донбасі. Всі ці розмови про виконання політичної частини мінської угоди є для тих, кого легко переконати. Стратегія залишається такою ж як в Південній Осетії і Абхазії, яка повинна містити ці маріонеткові держави як російський інструмент", – пояснив політолог Володимир Фесенко.

Як жителям Донбасу видаватимуть паспорти РФ?• Заяву на видачу громадянства РФ від жителів окупованих територій України повинні розглядати не довше трьох місяців.

• Особи, які постійно проживають на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей України можуть отримати паспорти РФ без обов'язкових іспитів чи дотримання вимоги щодо проживання в Росії терміном у понад п'ять років.

• Основні умови зміни громадянства – наявність паспортів самопроголошених "ЛНР" і "ДНР".

• Охочим потрібно приїхати в Ростовську область, на окупованій території паспорти отримуватимуть лише проросійські бойовики.