Путін назвав "страшилками" заяви про те, що спрощена паспортизація окупованого Донбасу дорого коштуватиме російському бюджету, пише ТАСС.

Читайте також: Паспорт для окупованих: як Путін впливатиме на Донбас та чим це може завершитись

"Ми взагалі думаємо про те, щоб надавати у спрощеному порядку громадянам України наше громадянство", – сказав Путін на прес-конференції.

Президент РФ заявив, що рішення про громадянство не було спонтанним.

Ми все порахували. І кількість можливих претендентів на наші паспорти, і кількість пенсіонерів з цього числа. Це приблизно одна третина з того контингенту, який, як ми вважаємо, може претендувати на наше громадянство,
– додав Путін.

Крім того, президент РФ Володимир Путін допускає, що пенсіонери з ОРДЛО, які отримають російське громадянство за спрощеною процедурою, можуть отримувати пенсії і в Україні, і в Росії. На його думку, російські пенсіонери не будуть вважати це несправедливістю, а також виплати жителям ОРДЛО не вплинуть на соціальні виплати громадянам РФ.

У Росії уже заявляли, що за 2018 рік 83 тисячі українців отримали громадянство РФ. У 2017 громадянство держави-агресора отримали на 2038 українців більше. Наразі Україна вже звернулася до Ради безпеки ООН через скандальний указ російського президента. У Євросоюзі засудили рішення Путіна та висловили свою стурбованість.

Дивіться відео: Як роздача паспортів вплине на економіку РФ

Як жителям Донбасу видаватимуть паспорти РФ?24 квітня президент РФ Путін підписав указ про спрощення процедури отримання російського громадянства для жителів окупованих районів Донецької та Луганської областей. Спрощена процедура передбачає:

• Заяву на видачу громадянства РФ від жителів окупованих територій України повинні розглядати не довше трьох місяців.

• Особи, які постійно проживають на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей України можуть отримати паспорти РФ без обов'язкових іспитів чи дотримання вимоги щодо проживання в Росії терміном у понад п'ять років.

• Основні умови зміни громадянства – наявність паспортів самопроголошених "ЛНР" і "ДНР".

• Охочим потрібно приїхати в Ростовську область, на окупованій території паспорти отримуватимуть лише проросійські бойовики.