Так, за законопроєкт №4100 висловились 253 парламентарів, проти – 17, утримались 62 нардепів, а не голосували 28. Про це пише 24 канал.

Раніше Рада відправила на доопрацювання зміни до Бюджетного кодексу

Річ у тім, що бюджетний процес не складається із схвалення виключно закону про Держбюджет. Разом з ним зазвичай приймаються системно із ним пов’язані зміни до Бюджетного кодексу.

Що передбачають зміни:

  • Врегулювання питання формування місцевих бюджетів та міжбюджетних відносин на новій територіальній основі.
  • Запровадження механізму надання державних гарантій на портфельній основі.
  • Надання урядові права на здійснення правочинів з державними деривативами коштом здійснення державних запозичень понад визначені обсяги.
  • Врегулювання залучення на поворотній основі коштів Єдиного казначейського рахунку для покриття касових розривів загального фонду державного бюджету з дотриманням граничного обсягу дефіциту держбюджету.
  • Спрямування у 2021 році коштів на оновлення рухомого складу для перевезення пасажирів залізничним транспортом та модернізацію залізничної інфраструктури для розвитку пасажирських перевезень.
  • Законопроєкт також має забезпечити реалізацію статті 351 Податкового кодексу згідно з законом "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування".
  • Ухвалення документу має погодити з Вищою радою правосуддя перерозподіл видатків між розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня у системі Державної судової адміністрації, що призводить до зміни обсягів видатків судів, відповідно до рекомендацій Рахункової палати.
  • Крім того, законопроєкт має узгодити термінологічний апарат та положення Бюджетного кодексу із змінами, внесеними до Земельного кодексу, Податкового кодексу, законів "Про публічні закупівлі", "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення територій та адміністративних центрів територіальних громад", "Про повну загальну середню освіту".

На думку бюджетного комітету Ради, законопроєкт № 4100 потребував суттєвого доопрацювання. Зауважимо, що першу спробу проголосувати його Рада провалила. Відтак, бюджетний комітет доопрацьовував його упродовж 40 хвилин, а вже на позачерговому засіданні парламенту о 12:00 документ схвалили.

Бюджет - 2021 інфографіка 24 канал
Бюджет на 2021 рік / Інфографіка 24 каналу