Таку думку в ексклюзивному коментарі Телеканалу новин "24" висловив Президент України (1991-1994) Леонід Кравчук.

У цьому випадку ідеться про звання. А в Конституції записано, що звання Президента довічне і іншої норми немає. І немає жодної юридичної норми, на яку можна було б послатися, щоб позбавити Януковича звання Президента. Тому я думаю, що це морально-політичне рішення, а не законне. І яке воно буде мати значення для практичних справ, я не бачу,
— вважає Кравчук.

На думку першого Президента України, Янукович зможе оскаржити таке рішення в суді, бо ніякого закону чи конституційної норми про позбавлення звання в такий спосіб не існує. Окрім імпічменту, але це стосується статусу чинного президента.

Читайте також: ВР імітує бурхливу діяльність, позбавивши Януковича статусу Президента, — політолог

І для зміни законодавства в тій ситуації, яка склалась у країні, потрібно було б створити всеукраїнську комісію чи комісію Верховної Ради, щоб вона вивчила причини і документи, на основі яких можна було б прийняти таке рішення.

"Вони можуть робити все, що хочуть, але це не означає, що це в межах правового поля. Вони можуть позбавити президентсва кого хочуть. От у нас є Кравчук, Кучма, Ющенко. Комусь це не сподобається, що вони ще ходять і живуть, і хтось прийме рішення: "Давайте їх позбавимо звання". Проголосують і позбавлять. Але це зовсім не означає, що буде "позбавлено". Це означає, що це морально-політичне рішення, що вони не поважають цих людей. І це їхнє право", — зазначив Кравчук.

Читайте також: Януковича мали вбити за лівійським сценарієм, — Азаров

Він додав, що Верховна Рада має право ставити на голосування ті питанння, які вносять депутати. І це матиме певний вплив – люди зрозуміють, як Верховна Рада ставиться до президента Януковича.

Нагадаємо, Верховна Рада таки прийняла Закон, згідно з яким Віктор Янукович втратив свій статус Президента України.