У своєму пості у фейсбуці Онищенко повідомив, що перебуває на озері Комо в Італії, і поділився своїми філософськими міркуваннями, на які його надихнула в'язниця. Зокрема, екснардеп дещо по-сексистьки вважає, що кожному чоловікові варто хоч раз побути за ґратами в неволі.

Перед тим Німеччина відмовилась надати Онищенку притулок: політик-утікач має терміново покинути країну

Напевно, ця думка здасться вам дивною, але раз в житті чоловікові належить загриміти за ґрати, щоб порівняти ці два стани: несвободи, коли ти ходиш по колу і тобі дають годину часу подихати свіжим повітрям. І свободи – коли ти ходиш навколо озера Комо і вільний вирішувати, куди і коли тобі рухатися далі, – пофілософствував Онищенко.

Пост Онищенка

Допис Онищенка у фейсбуці про волю / скриншот його сторінки

Що кажуть на подорож Онищенка у САП

Спеціалізована антикорупційна прокуратура вже знає про вихід Онищенка на волю. Наразі вона перевіряє інформацію про його перебування в Італії, повідомляє видання "РБК-Україна" з посиланням на власні джерела у відомстві.

"Його місце перебування на цю мить перевіряється. Після встановлення цих даних будуть вжиті всі необхідні (процесуальні) дії", – пише видання. Спершу, за словами інформатора з САП, необхідно перевірити, чи дійсно Онищенко перебуває в Італії, чи спеціально розповсюдив неправдиву інформацію на своїй сторінці.

Відзначимо, у коментарі 24 каналу Онищенко підтвердив, що наразі залишив Німеччину та перебуває в Італії. Там він планує тиждень відпочивати.

Відмова у притулку в Німеччині

В ефірі одного з укаїнських телеканалів, Онищенко заявив, що поки остаточного рішення щодо його політичного притулку в Німеччині немає. На його прохання про політичний притулок в Німеччині вже відмовило Ольденбурзьке відділення,

Однак Онищенко зазначає, що відмова була зумовлена некомпетентністю. За законами Німеччини, розглядати заяву на політичний притулок має відповідне відомство за місцем проживання прохача. У випадку Онищенка, це мало робити Оснабрюцьке відділення, тому заява перебуває лише в процесі, розповів Онищенко.

Він додав: що тікати з Європи йому не потрібно, він має повне право жити у ній та навіть переїждждати.

У мене немає проблем перебувати у Європі, у мене є вид на проживання, я законно перебуваю у Європі, в мене немає заборони переміщення. Зокрема і в Німеччині,
– запевнив Онищенко.

На запитання про переїзд до Росії і російський паспорт, Онищенко дипломатично відповів, що поки буде перебувати у Німеччині, і планів кудись їхати не має.

Наступного ж дня він опублікував свій допис про озеро Комо, що розташоване в Італії, неподалік від межею із німецькою Баварією.

Де розташоване Комо – дивіться на карті

Арешт Онищенка: головне

  • Онищенка в Україні звинувачують в організації схеми щодо перепродажу купленого у держкомпаній газу своїм же фірмам за заниженими цінами у 2013 – 2016 роках. Збитки оцінюють на суму в майже 3 мільярди гривень.
  • У 2016 році Рада позбавила його депутатського імунітету та дала згоду на арешт. Щоправда, тоді він уже виїхав з України.
  • У листопаді 2019 року директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявив про те, що Онищенка мають повернути до України з Іспанії, де він програв усі суди щодо оскарження екстрадиції.
  • За рішенням німецького суду, він очікував на рішення про екстрадицію до України.
  • У грудні 2019-го підозрюваного затримали у німецькому місті Аахен і помістили до слідчого ізолятора.