Заява Нацради щодо перевірки ZIK

Як зауважили у Нацраді, під час анонсу марафону лунали висловлювання з ознаками розпалення ворожнечі та ненависті. Також ці заяви можна розглядати як підбурювання до певних негативних дій насильницького характеру та такі, що викликають відчуття неприязні, ворожнечі до певної категорії людей.

Радимо ознайомитися Джордж Сорос і "соросята" української політики: хто і для чого маніпулює цим терміном

Поширювані в анонсі лексеми мають ознаки прихованого заклику глядача до розпалення ворожнечі щодо соціальної категорії "соросята" та осіб за ознаками їх належності до громадянства США (приватних і посадових осіб). Водночас мовник використовує методи мовленнєвого маніпулювання свідомістю, впливу на психіку глядача,
– зауважили у Нацраді.

Представники органу додають, що таким чином у глядача формується відчуття ненависті до тих самих "соросят". Більше того, на думку керівництва телерадіокомпанії, саме ця категорія є винною в трагедіях українського народу з 2014 року.

На переконання Нацради, телеканал, виготовляючи та поширюючи подібні висловлювання, має враховувати:

  • загальну напружену ситуацію в Україні, пов’язану з багатьма викликами, які загрожують існуванню країни,
  • те, що деякі повідомлення можуть створювати додаткове напруження в суспільстві, створювати провокації та прецеденти насилля серед населення,
  • те, що деякі повідомлення можуть формувати негативний образ партнерів і союзників України в боротьбі з агресією Росії,
  • те, що наслідком цього може бути ситуація, яка загрожуватиме національній безпеці та територіальній цілісності України.

Вищезазначений анонс ZIK транслював 4 рази – увечері 11 листопада й уранці та вдень 12 числа. Тривав він майже 2,5 хвилини. Перевірку мовника Нацрада проведе з 14 по 29 грудня 2020 року.

Зауважимо, що Нацрада вже не вперше перевіряє ZIK через марафон щодо Сороса. Зокрема, наприкінці лютого на каналі йшла трансляція під назвою "Тхне Соросом".

До речі Українські ЗМІ можуть карати за заперечення агресії з боку Росії

Хто такий Джордж Сорос

  • Це 89-річний американський бізнесмен угорсько-єврейського походження.
  • Його статки налічують понад 8 мільярдів доларів.
  • З Україною його пов'язує підтримка реформ і фінансування активістів, громадських діячів і організацій.
  • Крім того, Джордж Сорос прославився своєю антиросійською позицією та діяльністю. Зокрема, він відкрито критикує режим Володимира Путіна.
  • Через таку позицію Сороса прокремлівські сили в Україні використовують термін "соросята". Хоча придумали його російські політологи.
  • "Соросятами" зазвичай називають українських політиків із проєвропейською позицією, що вчилися за кордоном. Також так іменують українських держслужбовців і чиновників, що мають іноземне громадянство.


Кому з олігархів належать українські телеканали / Інфографіка 24 каналу