Резніков визнав, що наразі переговори щодо Донбасу практично заблоковані, а деякі пункти постанови Верховної Ради від 15 липня суперечить пунктам комплексу заходів Мінських угод. Про це він сказав 18 вересня під час години запитань до уряду, повідомляє 24 канал.

Важливо Резніков заявив, що реінтеграція Донбасу триватиме не одне десятиліття

Тож, аби розблокувати переговори щодо Донбасу, Верховна Рада має ухвалити альтернативне рішення щодо місцевих виборів.

Постанова, яка стосується місцевих виборів, політично дуже правильна і повністю співзвучна з тими тезами, які я особисто виголошую. Але суто тактично окремі її положення передчасні. Чи ускладнила ця постанова ведення переговорів? Так, ускладнила,
– пояснив Резніков.

Віцепрем'єр також додав, що опоненти використали постанову для своїх маніпуляцій. Він наголосив, що нове рішення дасть важливий сигнал нашим західним партнерам та міжнародним посередникам з ОБСЄ. Воно б розширило поле маневру для нашої роботи в Тристоронній контактній групі.

Він уточнив, що у Мінських угодах контроль над кордоном починає повертатися після виборів і завершує після всеосяжного політичного врегулювання, а в постанові парламенту – спочатку контроль над кордоном, а потім вибори.

Підсумовуючи, Резніков сказав, що ухвалювати рішення по зміні чи уточненню постанови – це виключно прерогатива українського парламенту. Тож, буде зрозуміло, якщо парламент України не захоче робити зміни саме до цієї постанови – бо нікому не подобаються ультимативні умови, там паче з боку країни-агресора.

Актуально Це відверта маячня, – Резніков спростував міфи про ТКГ та інспекцію Шумів

Про яку постанову мовиться

  • 15 липня 2020 року Верховна Рада ухвалила постанову про призначення місцевих виборів в Україні на 25 жовтня 2020 року.
  • Згідно з нею, місцеві вибори на окупованих територіях 25 жовтня не проводяться, а будуть призначені лише після деокупації та припинення збройної агресії Росії проти України.
  • У серпні Леонід Кравчук розповів, що на засіданні ТКГ 19 серпня Росія поставила ультиматум про зміну Верховною Радою постанови про місцеві вибори 2020 року, щоб вибори проводилися також на території ОРДЛО.
  • 11 вересня після зустрічі радників лідерів "нормандської четвірки" у Берліні заступник керівника адміністрації президента РФ Дмитро Козак заявив, що "домовилися, що найближчим часом у Верховній Раді буде розглянуто постанову, яка коригує ту постанову, яка була ухвалена 15 липня".
  • Згодом керівник Офісу президента Україна Андрій Єрмак запевнив, що українська сторона під час зустрічі радників у "нормандському форматі" не обіцяла вносити зміни до постанови про місцеві вибори задля проведення їх на непідконтрольних уряду територіях.