З якою метою хочуть створити нову підгрупу

Підгрупа має стосуватись підготовки повернення контролю над кордоном з Росією там, де його поки немає. Про це заявив віцепрем'єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков в інтерв'ю "Радіо Свобода".

До речі Зеленський закликав вже готуватися до відновлення контролю за кордоном на Донбасі

Резніков наголосив, що Україна зробила помилку, коли під час укладання мінських домовленостей у 2015 році погодилась на певний пункт. Він передбачає, що відновлення повного контролю над державним кордоном із боку України в усій зоні конфлікту має розпочатися в перший день після місцевих виборів і завершитися після всеосяжного політичного врегулювання на окупованих територіях.

Ця помилка сьогодні не дає можливості нам продуктивно рухатися у вирішенні цього завдання. Тому якщо Росія дійсно налаштована на завершення цієї гібридної війни та припинення конфлікту з сусідньою Україною, вона має зрозуміти, що доведеться йти на поступки і дати можливість проконтролювати кордон,
– наголосив міністр.

За словами Резнікова, це навіть буде в інтересах росіян. Якщо ж РФ не довіряє українським прикордонникам, можна залучити міжнародних посередників. Наприклад, додаткову місію ОБСЄ зі збільшеним, розширеним мандатом.

Що таке ТКГ і для чого вона потрібна

  • Це уповноважена група представників України, ОБСЄ та Росії. ТКГ сформували як засіб для дипломатичного вирішення війни на Донбасі.
  • Очолює українську делегацію Леонід Кравчук. Також до складу представників України входять Олексій Резніков, заступник міністра розвитку економіки Юлія Свириденко та заступник міністра оборони Олександр Поліщук, і три народних депутати – Андрій Костін, Олександр Мережко і Галина Третьякова. За дорученням президента Володимира Зеленського глава ОП Андрій Єрмак модерує діяльність української делегації.
  • У червні до роботи ТКГ долучили переселенців. Зокрема, Донеччину представляють відомі журналісти Сергій Гармаш і Денис Казанський. Луганщину – лікар Костянтин Лібстер і юрист, керівник ГО "Луганське земляцтво" Вадим Горан.
  • До слова, раніше Зеленський заявив, що хоче розширити склад ТКГ. Зокрема, залучити представників релігійних організацій.