У травні 2017 року Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що скорочення фінансування Росією призводить до зростання рівня заборгованості із соціальних виплатах і затримки заробітної плати співробітникам "бюджетоутворювальних" підприємств.

Читайте також: Скільки "кадирівських загонів" воює на Донбасі

Нещодавно з'явилася інформація, що Росія відмовиться від підтримки "окремих територій" окупованих районів на Сході України на користь Криму та Калінінграду. Мова йде про так звані "гумконвої". Утім, речник президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив у коментарі "РИА Новости", що відмовлятися від "гумконвоїв" у Росії не планують.

25 вересня в українських ЗМІ поширили інформацію про те, що в Росії закінчуються гроші на утримання псевдореспублік, тому ватажкам "ДНР" та "ЛНР" повідомили, що варто скороти витрати "бюджету". Першим під скорочення потрапила соціальна сфера – освіта, медицина, культура, спорт. Про це повідомляв на своїй сторінці у Facebook керівник "ІС" Дмитро Тимчук.

"Керівництво управління президента РФ по соціально-економічному співробітництву з державами - учасниками СНД,(підрозділ адміністрації президента РФ) поінформувало ватажків "ЛНР/ДНР" про необхідність скорочення обсягів "бюджету", передбаченого на реалізацію "міністерствами" охорони здоров'я, освіти і науки, культури, молоді та спорту псевдореспублік т.зв. "Гуманітарної програми із возз'єднання народу Донбасу" в 4-му кварталі 2017 року (всього було заплановано виділення 7 млн руб.)", - йдеться в повідомленні.

Утім, за інформацією аналітичного відділу ГІ "Права Справа", йдеться не по зменшення обсягу фінансування псевдореспублік Росією, а мінімізацію витрат. Іде перерозподіл грошей. Кремль намагається вивести так звані "Д/ЛНР" на самофінансування і створити для цього певний алгоритм дій. Таким чином Кремль відпрацьовує механізм визнання цих республік.

За інформацією міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадима Черниша, на неконтрольованих територіях Донецької та Луганської областей наразі проживає близько 3 млн людей.

Для бюджету Росії територія "Л\ ДНР" з трьома мільйонами населення – не настільки велике навантаження, щоб вона не могла фінансово їх підтримувати. З іншого боку, йдеться про те,що Росії не потрібен ще один дотаційний федеральний округ.

Самопроголошені "Д/ЛНР" у будь-якому випадку перебуватимуть у фінансовому тілі Росії. Кремль просто хоче перевести їх на самоокупність, щоб таким чином відпрацювати алгоритм їхнього можливого визнання.

Варто відзначити, що інформація про зміну у фінансуванні так званих "республік" з’явилася на тлі обговорень щодо можливої присутності миротворчої місії ООН на Донбасі.

У звіті приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor повідомляється, що "Росія буде продовжувати підтримувати непідконтрольні райони Донбасу через розташування регіону на кордоні. Але Москва демонструє готовність бути більш гнучкою в своїх підходах і обсягах підтримки окремих районів Донецької та Луганської областей", – наголошується в звіті.

Москва таким чином намагається постійно демонструвати свою начебто готовність до компромісів, свою договороспроможність. І до озброєної охоронної місії ООН вони ніби готові, в той час, як представникам української влади постійно закидають "невиконання" взятих на себе зобов'язань по Мінським домовленостям.

Тим часом, автоколона МНС Росії доставила до окупованих Донецька та Луганська чергову партію гуманітарної допомоги. За повідомленнями ЗМІ, автомобілі 69-го "гумконвою" привезли більше 400 тонн вантажу.

Читайте також: Ватажок "ДНР" висловив побоювання щодо миротворців ООН на Донбасі