Відомі українці публікують у мережі щемливі дописи про Гонгадзе. Рідні і друзі діляться своїми спогадами про вбитого, а також згадують події того страшного дня, коли Гонгадзе не повернувся додому, пише 24 канал.

Зауважте Роки без Гонгадзе та правди: чи зробила влада висновки і до чого тут Аваков?

Дружина загиблого журналіста Мирослава Гонгадзе написала, що її чоловік мріяв про свободу вибору для усіх. Однак "20 років тому його знищили за ці мрії".

20 річниця зникнення Георгія Гонгадзе. Допис дружини
Допис Мирослави Гонгадзе у річницю зникнення чоловіка / Скриншот з фейсбук-сторінки

Пост Мирослави Гонгадзе у річницю зникнення Георгія

Георгій та Мирослава з дітьми / Фото Uainfo

В Офісі Президента заявили, що потрібно робити все, аби Гонгадзе пам'ятали не лише в професійному середовищі, але й загалом в українському суспільстві. Окрім того, українці мають нарешті дізнатися, що насправді трапилося з Гонгадзе.

Україна та світ мають знати правду і про цю справу, і про інші неприпустимі випадки фізичного насилля над журналістами та представниками медіа,
– наголосили в Офісі Президента.

Посольство Британії в Україні закликало покарати винних у вбивстві Гонгадзе, а також притягнути до відповідальності усіх, хто скоювали злочини проти інших журналістів.

Представництво Євросоюзу у річницю трагедії з Гонгадзе також закликало покарати винних у злочинах проти українців.

Посольство США в Україні заявило, що Гонгадзе вбили за прагнення до правди.

Жодному представнику преси не можна погрожувати, нападати на нього чи арештовувати за те, що він виконує свою роботу, а злочини проти журналістів повинні ретельно та швидко розслідуватися, щоб винні особи несли відповідальність,
– заявив радник з питань преси, освіти та культури Волтер Браунолер.

Український журналіст Юрій Бутусов наголосив, що Гонгадзе ніколи не забудуть, а його вбивць ніколи не пробачать.

Колишній бранець Кремля та режисер Олег Сенцов опублікував у фейсбуці світлину Гонгадзе.

П'ятий президент України Петро Порошенко зазначив, що у боротьбі за краще майбутнє України Гонгадзе втратив найцінніше: власне життя.

Ми завжди пам'ятатимемо його як безстрашного шукача справедливості, як борця за свободу слова, за краще майбутнє для нашої країни,
– написав Порошенко.

Журналіст Мустафа Наєм зізнався, що дуже шкодує, що з Гонгадзе особисто не знайомий і вже ніколи не познайомиться.

Знаю так багато близьких мені людей, які навіть через два десятиліття, згадуючи його все ще називають Гія або Гієчка; і роблять це з таким світлом у голосі і бісиками в очах, що аж кортить самому його знайти, набрати і нарешті вже познайомитись. Ми б точно з ним зійшлись, годинами б говорили, часто зідзвонювались і так, багато б пили,
– написав Наєм.

Українська нардепка Ірина Геращенко пригадала події того страшного дня, коли Гонгадзе не повернувся додому.

Була дуже сонячна і несподівано холодна неділя. Голос Олени Притули дрижав в трубці: "Гійка зник!", зв'язок з ним обірвався пізнього суботнього вечора. Я намагалася заспокоїти, що можливо, це якесь непорозуміння, ми обдзвонювали спільних знайомих і друзів,
– розповіла Геращенко.

Що відомо про вбивство Гонгадзе

  • Український журналіст і засновник "Української правди" Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року. Через два місяці у лісі в Київській області знайшли обезголовлене тіло. Після численних експертиз його ідентифікували як тіло Гонгадзе.
  • У 2008 році за вбивство журналіста засудили трьох ексспівробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС України: Валерія Костенка, Миколу Протасова і Олександра Поповича.
  • У січні 2013 року ексначальника Департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача засудили до довічного ув'язнення.
  • Імена замовників вбивства досі не встановили.