365 кульок, як символ втраченої свободи і дуже нелегкого року життя Романа Сущенка.

"Вчора адвокат приніс від Романа маленьку записочку. Роман всім дякував, передавав всім вітання і казав тримайтеся, ми переможемо", – розповіла дружина політв'язня Анжела Сущенко.

Історія Сущенка, як політв'язня, почалась 30 вересня 2016 року. У Москві співробітники ФСБ затримали українця і навіть не дали сконтактуватися з ріднею. Про те, що Роман зник, всі дізнались із російських ЗМІ.

Читайте також: Порошенко сподівається на допомогу дружини Макрона у звільненні Сущенка

До Росії Роман поїхав, щоб зустрітись із двоюрідним братом та давнім другом. І, за неофіційною інформацією, саме друг скомпрометував і підставив Сущенка.

Це була абсолютно приватна поїздка Романа. Пам'ятаю, перед вихідними підписав йому заяву на кілька днів відпустки і власне він вирішив до Москви,
– згадує генеральний директор "Укрінформу" Олександр Харченко.

Захищати українця взявся відомий російський адвокат Марк Фейгін. Матеріали справи засекречені. Відео передавання інформації також немає. Сущенку що два місяці обирають запобіжний захід і щоразу безапеляційно звучить – тримання під вартою.

До "Укрінформу" Сущенко працював у Міноборони і дійсно мав офіцерське звання. Та після звільнення подався в журналістику. В національному інформагентстві пропрацював майже 14 років, 6 із них жив у Франції. У те, що він міг бути шпигуном, його українські колеги не вірять.

Читайте також: Сущенко з московської в'язниці написав листа підтримки Умерову

Роман Сущенко ув'язнений у двомісній камері Московського СІЗО. На прогулянку виходить лише раз у день і не довше години. Спілкуватися дозволяють лише з адвокатом і консулом. За рік рідню бачив двічі, їм дозволяють лише листуватися.

Для брата в нього взагалі окремий лист, в якому він малює якісь малюнки, картинки. Він якісь настанови дає брату, що потрібно займатися зарядкою, гарно навчатися. А мені пише філософські моменти, описує своє ставлення до життя до цього випробування, яке звалилося на його долю,
– зазначила донька політв'язня Юлія Сущенко.

Для росіян у Франції Роман Сущенко був, як кістка в горлі. Він не боявся писати про московський вплив на європейських дипломатів. Не добирав слів і щодо російської агресії. Його ув'язнення називають політичним, а визволення, найімовірніше, можливе лише у форматі обміну. Та коли українець повернеться додому, не береться прогнозувати жоден експерт.