Головатий заявив, що рішення КСУ є "юридично необґрунтованим". Відповідна заява з'явилась на сайті Конституційного Суду.

Цікаво Скандальне рішення Конституційного Суду: як це вплине на українців

Як пояснював своє рішення Конституційний Суд, кримінальна відповідальність за недостовірне декларування є надмірним покаранням. За словами представників, правопорушник зазнає значно гірших наслідків від покарання, ніж ті, які міг нанести сам.

Водночас Головатий з цим не погодився.

Висновок суду про неконституційність кримінальної відповідальності за декларування недостовірних відомостей вважаю юридично необґрунтованим,
– заявив заступник голови КСУ.

Чому Головатий так вважає

Заступник голови КСУ пояснив, що у Кримінальному кодексі чітко вказано те, що людина нестиме відповідальність лише в одному разі – якщо знала за статки, однак спеціально приховала інформацію.

Також, за словами Головатого, у статті встановлена межа настання кримінальної відповідальності – якщо неправдива інформація відрізняється від достовірних на суму понад 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Скандальне рішення КСУ: що відомо

  • 27 жовтня Конституційний Суд України скасував статтю Кримінального кодексу про декларування недостовірної інформації. Це трапилось наприкінці засідання.
  • Згідно з таким рішенням, люди, які брехатимуть у декларації, не понесуть відповідальності за дії.
  • Позов подали народні депутати від ОПЗЖ і групи "За майбутнє". Варто зазначити, що їх пов'язують з олігархом Ігорем Коломойським.
  • В Офісі Президента вже відреагували на рішення КСУ. Там заявили, що в цьому винні "бізнесмени від політики", які не можуть стерпіти, що спосіб їхнього життя і майно було під контролем.
  • Водночас ексгенпрокурор Руслан Рябошапка назвав рішення "забаганкою президента", яку судді виконали.