Фільм режисера Валентина Васяновича "Рівень чорного" обрали члени української кіноакадемії.

Цей фільм демонструє рівень естетичного дискурсу в нашому творчому середовищі і демонструє його на надзвичайно високому рівні,
– запевнив голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко.

Фільм документально-ігровий. В ньому 50-річний весільний фотограф Костя фактично зіграв самого себе. Він переживає самотність і втрату найближчих. Однак герой знаходить сили жити далі. В стрічці є діалоги, але глядач їх не чує. Автор каже, хотів аби герої передавали свої емоції невербально.

Читайте також: Культову українську режисерку запросили в журі "Оскару"

Глядачі тим часом неоднозначно відгукуються про стрічку і її шанси на "Оскар". В те, що фільм отримає нагороду, не вірить і сам його творець.

Дуже невеликі шанси. Найбільше, що я очікую, – попасти в шорт-лист,
– заявив Валентин Васянович.

За можливість позмагатися за "Оскара" боролись 8 вітчизняних кінофільмів. Серед них історичні картини "Червоний" Зази Буадзе про воїна УПА, що потрапляє у нелюдські умови сталінських таборів, а також "Чужа молитва" Ахтема Сеітаблаєва – стрічка, що розповідає про кримськотатарську дівчину, яка врятувала 20 єврейських дітей, та "Жива" Тараса Химича.

Серед кандитатів був і мультфільм "Микита Кожум'яка" режисера Манука Депояна, а також комедія "Дзідзьо контрабас" Олега Борщевського. В українській битві за Оскар у різні роки брали участь фільми "Аврора" Оксани Байрак, "Мамай " та "Поводир" Олеся Саніна, "Той, що пройшов крізь вогонь" Михайла Іллєнка.

До слова, ще ніразу український фільм не потрапляв навіть до короткого списку претендентів на престижну нагороду.

Дивіться трейлер фільму "Рівень чорного" Валентина Васяновича: