У Польщі таких ярмарків дуже багато. Традиція прийшла сюди з Німеччини, і зараз найбільші міста країни мало не змагаються за те, хто проведе найграндіозніший ярмарок року.

Різдвяні гуляння в центрі міст досить схожі: торговці пропонують купити ялинкові прикраси, ковбаски, хутряні та шкіряні вироби й силу-силенну солодощів. Куди ж в цей час без пряників, які є традиційним європейським смаколиком на Різдво. А головний напІй цього сезону – глінтвейн. Утім, кожне місто має свою родзинку.

Скажімо, у Кракові це шопки. Вже сімдесят років у цьому місті проводять конкурс на найкращий макет, який відтворює події Вифлеємської ночі.

Окрім Святої Родини та трьох царів, героями краківських шопок стають і люди цього століття, як-от Лєх Валенса чи Папа Іван Павло Другий. Є тут і персонажі польських легенд, скажімо, вавельський дракон – він нібито жив під Краковом. До речі, обов'язкова умова участі в конкурсі шопок – дійство має бодай якось бути пов'язаним із Краковом.

Читайте також: Які алкогольні напої прославили Україну та Польщу

У Вроцлаві по ярмарку ходять гноми. Не справжні, звісно, – в казкових персонажів переодягаються місцеві актори. Якщо такого гнома тричі погладити по животі, можна отримати у подарунок сувенір. Жителів і туристів тут вітає святий Миколай – який, щоправда, більше нагадує західного Санта Клауса. Він походжає ярмарком у супроводі ангелів. Для дітей працює хатка Баби Яги – там пригощають пряниками найдивовижніших форм і кольорів. А ще є спеціальні автомати, які розповідають дітям казки.

І звісно, куди ж без ярмарку в головному місті над Віслою. Правда, Варшава навіть не намагається змагатися з Краковом та Вроцлавом. У столиці все просто: в центрі, на Староміській площі можна придбати ялинкові прикраси та зігрітися глінтвейном. Шалених гулянь у центрі немає – все дійство відбувається в парках атракціонів, які теж працюють протягом Різдва. Але їх встановлюють подалі від історичної частини міста.

Різдвяні ярмарки перетнули польсько-український кордон і ось уже кілька років вони – незмінна традиція Львова, Івано-Франківська, Києва та інших міст. Зазвичай, їх розташовують біля головної міської ялинки, щоб просто на ярмарку українці могли зустріти Новий рік.