"Трудитися, трудитися, трудитися"

Найбільшими "трудоголіками" є британці — у них робочий тиждень 50-годинний. "Найлінивіші", як і очікувалось — французи, що мають трудитися по закону 35 годин на тиждень.

Робочий тиждень українця та шведа триває по 40 годин

В Україні у 2015 році взялися було реформувати норми Трудового кодексу. Навіть обіцяли революційні зміни. Втім, 40-годинний робочий тиждень у нас нормою так і залишився. Щоправда, підприємства і організації при укладенні колективного договору мають законне право встановлювати меншу норму тривалості робочого часу.

Читайте також: Українці vs європейці: чия комуналка "тяжча"

Понаднормова праця

У різних країнах по-різному ставляться до роботи понад визначений законом час. У Британії такий труд допускається без обмежень по часу, але платити за нього готові на 25-50% більше від основної оплати, в залежності від конкретної роботи. Натомість у Німеччині, Іспанії та Швеції за понаднормові додатково не платять взагалі, хоча мають обмеження – скільки такої роботи може виконати працівник.

Робота понад норму: доплачувати чи ні?

Український Трудовий кодекс називає надурочні роботи недопустимими, крім особливих випадків, пов'язаних, в основному, з безпекою країни та загрозою життю чи здоров'ю громадян. Та навіть в таких випадках це має бути не більше 120 годин на рік на людину. До слова, змінами до Трудового кодексу передбачалося збільшення виплати понаднормових — трикратне замість двократного. Але цю норму у ВР так і не прийняли.

Кому скільки платять

"Роботящі" британці та поляки гарантовано отримують мінімум 1376 та 465 євро відповідно. Німці мають ще більше – біля 1500 євро. Натомість у Франції отримують 1480 євро "мінімалки". Українці ж можуть розраховувати лише на 110 євро.

Читайте також: Мінімальна "мінімалка": яку зарплату гарантують в різних європейських країнах