Про відкриття виконавчих проваджень та блокування діяльності повідомили у фейсбуці Суспільного.

Зверніть увагу: Українська для комедій, а не мелодрам: поліція порушила справу проти продюсерки "1+1"

У повідомленні йдеться про арешт Мін’юстом грошей, що є на рахунках Суспільного, та вимогу сплатити борг.

Міністерство юстиції відкрило виконавче провадження щодо стягнення із Суспільного боргу в сумі 10 мільйонів 591 тисяча 224 євро 48 центів та 73 тисяч 80 гривень судового збору на користь акціонерного товариства Euronews,
– йдеться в повідомленні.

Що відомо про співпрацю суспільного та Euronews

  • З Euronews з 2010 року співпрацювала колишня державна Національна телекомпанія України, ще до створення Суспільного мовника.
  • Згодом із бюджету припинили виділення грошей на оплату ліцензійних платежів за договором про створення українськомовної версії Euronews. Це спричинило появу боргу та відповідний судовий процес.
  • Суспільний мовник отримав цей борг у спадок від державної Національної телекомпанії України.

Чим загрожує арешт рахунків Суспільного

  • Наразі він унеможливив підготовку до трансляції Олімпіади-2020, блокує забезпечення участі України в Євробаченні-2020. А також зупинив запуск нових проєктів Суспільного, зокрема нової Суспільної студії в ефірі телеканалу UA: Перший.
  • Найближчим часом арешт також призведе до повної зупинки діяльності телерадіокомпанії. Адже заблокована можливість здійснювати видатки для роботи національних телеканалів мовника (UA: Перший, UA: Культура), усіх регіональних каналів Суспільного, діджитал-платформ та трьох каналів радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь та UA: Радіо Культура).

Які кроки робить Суспільне

  • Суспільний мовник звертається по допомогу до уряду, Мінфіну, Міністерства культури та Мін’юсту.
  • Усі гроші з бюджету мовник змушений буде заплатити Euronews. Із запланованого на 2020 рік Суспільне недоотримає майже 300 мільйонів гривень. Мовнику знову доведеться перейти в режим виживання.
  • Команда Суспільного звертає увагу громадськості на неможливість створення незалежної телерадіокомпанії з переданням їй величезних державних боргів.

Що відомо про Суспільне мовлення? Мовить на двох загальнонаціональних телеканалах UA: Перший та UA: Культура, трьох загальнонаціональних радіоканалах UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь та UA: Радіо Культура, міжнародному Radio Ukraine International, а також на регіональних теле- і радіоканалах.

НСТУ є акціонерним товариством, 100 % акцій якого належать державі. Фінансування НСТУ здійснюється із Державного бюджету України та від комерційних надходжень. Державні органи не мають права втручатися у програмну політику компанії. Замінив Національну телекомпанію України.

Що відомо про Euronews? Повідний європейський цілодобовий інформаційний телеканал, що суміщає відеохроніку світових подій і аудіокоментарів тринадцятьма мовами. Кабельне, супутникове й ефірне мовлення EuroNews охоплює понад 350 мільйонів користувачів у 155 країнах світу.

У серпні 2011 року почала працювати повноцінна версія українською мовою. У травні 2017 року українська редакція припинила існування, в ефірі українських кабельних мереж її замінила російська.