Депутати 264 голосами "за" підтримали призначенння Романа Абрамовського Міністром охорони навколишнього середовища і природних ресурсів. Про те, чим займався майбутній високопосадовець до приходу у велику політику, – в матеріалі 24 каналу.

Досвідчений керівник

Прізвище міністра охорони навколишнього середовища і природних ресурсів Романа Абрамовського було мало кому відоме до того моменту, як його почали пророкувати на міністерське крісло. Він не був дуже публічним і спілкувався з пресою вкрай рідко.

Народився майбутній міністр в Росії, в містечку Комсомольськ на Амурі, Хабарівського краю. Проте для навчання обрав Україну. І вже в 2006 році закінчив Київський національний університет внутрішніх справ.

Читайте також Романа Абрамовського призначили міністром екології

Більшу частину свого життя майбутній політик працював в будівельній і енергетичній сферах. Зокрема, з 1992 по 1994 роки працював на посаді комерційного директора в закритому акціонерному товаристві " Юрзовнішконсульт". З 1995 по 2000 рік був заступником директора в ЗАТ "Консул-моторс", а з 2000-2004 роках працював в ТзОВ "Автоленд" на посаді гендиректора. А вже з 2008 по 2012 року обіймав посаду гендиректора будівельної компанії "Укрстальконструкція", яку пов'язували з бізнесменом та колишнім главою Донецької облдержадміністрації, а сьогодні народним депутатом Сергієм Тарутою (партія "Батьківщина").

Працюючи в бізнесі Роман Абрамовський був співзасновником кількох донецьких фірм.

Всі в політику

Перед Революцією Гідності (з 2013 по 2014 рік) працював Роман Абрамовський під куполом Ради – на посаді помічника-консультанта народного депутата.

Роман Абрамовський
Роман Абрамовський не новачок в політиці / Фото з відкритих джерел

Після Революції Гідності життя багатьох українців кардинально змінилось. До них відноситься і Роман Абрамовський. В цей період стартувала його політична кар'єра: він був призначений на посаду заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Щоправда, як і більшість бізнесменів, які тоді прийшли у політику, не надовго затримався у високих кабінетах. Лише кілька місяців пропрацював на цій посаді та пішов.

В ЗМІ ходили чутки, що головною причиною його звільнення стало бажання Абрамовського впливати на Державну архітектурно-будівельну інспекцію, через це він начебто конфліктував з тодішнім очільником ДАБІ Максимом Мартинюком. Останній, все за тими ж плітками, був у хороших відносинах з Арсенієм Яценюком та Володимиром Гройсманом, тому Абрамовського й "пішли" з міністерства.

Цікаво Кабмін розділив Міністерство енергетики та захисту довкілля: що відомо

В жовтні 2019 року він повертається у велику політику. Абрамовського призначають заступником очільника міністра Мінекоенерго, де він досі працює.

Як зауважив претендент на міністерське крісло в коментарі 5 каналу, одним з головних його планів на посаді міністра екології стане реформа з управління відходами.

Законопроєкт вже зареєстрований у парламенту і на наступному пленарному тижні може бути прийнятий в першому читанні. Він фактично вводить ієрархію поводження з відходами, де головним пунктом є запобігання утворенню відходів як таких,
– розповів про суть законопроєкта Абрамовський.

Ще один пріорітет потенційного міністра – промислова екологія та реформа державно-екологічного контролю. За його словами відповідні законопроєкти вже розроблені та зареєстровані в Раді. В них прописані нові форми контролю. Йдеться про рейди та патрулювання.

Водночас, виступаючи з трибуни Верховної Ради перед депутатами, Роман Абрамовський зазначив, що в екологічній політиці сьогодні дуже багато викликів.

Всі вони нам зрозумілі. Чітко знаю, що робити аби ліквідувати наслідки промислового забруднення і адаптуватись чи запобігати змінам клімату. Багато питань в лісовому господарстві, інфраструктурі поводження з відходами, зокрема з радіоактивними,
– сказав Абрамовський.

Також згадав і про те, що Україна вступила в період маловоддя. Це теж неабиякий виклик, якому доведеться дати раду і боротись з цим явищем, використовуючи всі наявні у нас можливості й ресурси.

Є питання, стосовно рибного господарства, зокрема й рибної політики. В міністра вже є чіткий план – як зробити так щоб рибне господарство приносило користь державі. Не окремим ділкам, а саме державі.

Також в ході свого виступу Роман Абрамовський подякував уряду за те, що розділили міністерства, об'єднані влітку 2019 року. На думку новопризначеного міністра, це дасть можливість більше сконцентруватись міністерству на екологічній політиці й на ощадливому використанні природних ресурсів.

законопроєкт від кандидата в міністри
Роман Абрамовський вже має законопроєкти, які хоче запропонувати Раді / Фото GettyImages

Родинні зв'язки

Про родину потенційного очільника міністерства охорони навколишнього середовища і природних ресурсів Романа Абрамовського відомо небагато. Так, в декларації вказана дружина – Світлана Юрченко. На неї, як це є заведено у політичних колах, записана частина бізнесу. Також в декларації записаний син Олександр. Можна припустити, що дитина ще не досягла повноліття та проживає з батьками. Є у Романа Абрамовського ще один син – Олексій. В більш ранніх варіантах декларацій він згадувався, але в останній – ні, з чого напрошується висновок – хлопець достатньо дорослий та не живе з родиною. Дорослих дітей, які живуть окремо від батьків, не потрібно вносити до декларації.

Щодо нерухомості родини. Сім'я володіє двома квартирами в Києві. Одна з них площею понад 300 квадратних метрів, інша – понад 70 метрів квадратних.

Пересувається Роман Адрамовський, судячи з декларації, на Mersedes Benz, а от дружина володіє автівками BMW та Range Rover.

Із прикрас у Абрамовського є годинник Ulysse Nardin, а у дружини Bregeut та Ulysse Nardin. Також серед прикрас дружини в декларації вказано кулон у вигляді серця з діамантами від Piaget, кулон у вигляді хреста з діамантами від Damiani та ще кілька прикрас від всесвітньо відомих торгових марок.

Дивіться відео 24 каналу: хто такий Роман Абрамовський – новопризначений міністр екології