Про нові вимоги Росії в тристоронній контактній групі повідомив постпред України при міжнародних організаціях у Мінську Євген Цимбалюк, передає Укрінформ.

Важливо Гучний скандал у ТКГ: Росія пригрозила Україні новими обстрілами бойовиків

Дипломат вказав на те, що російська сторона робить це, попри численні звіти СММ ОБСЄ про те, що нинішній режим припинення вогню реально працює. Винятками є лише окремі порушення, до яких вдавалися саме російські бойовики.

Росія натомість вимагає проведення так званих спільних інспекцій для перевірки звітів і висновків ОБСЄ. Дозвольте мені чітко заявити: Україна повністю довіряє ОБСЄ і високо цінує важливе звітування з боку моніторингової місії,
– наголосив Євген Цимбалюк.

Він підкреслив, що через блокування Росією мирних переговорів протягом декількох тижнів продуктивна робота в межах ТКГ фактично призупинена. Схвалено лише низку практичних рішень і домовленостей, погоджених на експертному рівні.

Звідки походить ідея спільних інспекцій?


Схожа ідея була прописана в домовленості про припинення вогню з 27 липня, але передбачала спільні інспекції на лінії розмежування, які б стежили за дотриманням перемир'я.

Втім згодом бойовики викрутили цю ідею, вимагаючи в такий спосіб інспектувати не лінію розмежування, а українські позиції. Цього так і не відбулося, але ворог використав це для зриву перемир'я і обстрілів українських позицій.