Спільний центр моніторингу розмістять на території Азербайджану, повідомляє видання ТАСС з посиланням на Міноборони Росії.

Зверніть увагу Ситуація після підписання угоди про перемир'я в Нагірному Карабасі: головне за 11 листопада

Центр має збирати, узагальнювати та перевіряти інформацію про дотримання перемир’я у Нагірному Карабаху. У російському Міноборони заявили, що присутність їхніх миротворців забезпечать стабільність у кризовому регіоні.

Водночас очікують, що створення спільного моніторингового центру дозволить здійснювати надійний контроль за дотриманням режиму припинення бойових дій і сформує тверду основу для врегулювання конфлікту.

Чому це важливо

  • Росія, Азербайджан і Вірменія підписали мирову угоду, яка набула чинності в ніч проти 10 листопада. Втім, про Туреччину в цій угоді не згадувалося жодним чином.
  • Натомість Росія буцімто не була стороною конфлікту, але надала майданчик для переговорів і намагається позиціювати себе миротворцем у цьому регіоні.
  • Втім, насправді вплив Туреччини величезний. Передовсім саме завдяки підтримці Анкари Азербайджан зміг провести вдалу атакувальну операцію в регіоні. Ймовірно, Туреччина сама була ініціатором того, щоб залучитися до мирного договору ледь не на рівні з Росією.