20 червня Грузію сколихнули масштабні антиросійські протести. Вони виникли через те, що депутат Держдуми РФ сів у парламенті Грузії на місце спікера і відкрив російською мовою засідання Міжпарламентської асамблеї православ’я. Такий вчинок засудила і опозиція, і активісти, і звичайні громадяни Грузії. Вони вийшли під стіни парламенту країни і спочатку вимагали від російської делегації вибачитися за поведінку.

Згодом люди почали вимагати відставку трьох високопоставлених чиновників – голови парламенту Іраклія Кобахідзе, глави МВС Георгія Гахар і глави Служби безпеки Грузії Вахтанга Гомелаурі. Після того, як протестувальники штурмували парламент, проти них почали застосовувати сльозогінний газ і гумові кулі.

Читайте також: У Грузії – скандал з депутатом Держдуми: країну сколихнули протести – фото, відео

"Сьогодні трапився великий злочин, його факт підриває гідність країни. Однак, це не виправдовує штучно піднятої хвилі, антидержавних дій, закликів зроблених як всередині країни, так і за її межами, спрямованих на вторгнення в парламент і повалення уряду. Росія наш ворог і окупант. Керована нею п'ята колона, можливо, сьогодні може бути більш небезпечною, ніж відкрита агресія", – заявила Зурабішвілі, передає "Грузия онлайн".

Президент водночас додала, що внутрішнє протистояння нікому не йде на руку, крім Росії.

Ті, хто заохочують і сприяють внутрішньому протистоянню, є провідниками російської політики і реалізаторами її планів. Прийшов час відреагувати державі на всі порушення і встановити порядок, а також – не дати можливості деструктивним силам Москви реалізувати свої плани,
– додала Саломе Зурабішвілі.

Водночас, заяву щодо подій 20 червня у Тбілісі оприлюднило Міністерство внутрішніх справ країни. Там пояснили, що застосували силу проти протестувальників, бо ті вийшли за рамки свободи волевиявлення