Проте у понеділок, 29 січня, Курт Волкер зробив важливу та несподівану заяву. Росія вже не виключає можливості розгортання миротворчої місії ООН по всій території на Донбасі, включаючи російсько-український кордон, зазначив він.

Читайте також: Між двома вогнями: Волкер і Сурков домовилися не в інтересах України?

"Так, є бажання вбачати ширший мандат для миротворчих сил, ніж лише захист спостерігачів, включаючи доступ до усієї території конфлікту, у тому числі прилеглої до міжнародного кордону", – заявив Волкер. Він додав, що цього разу під час його переговорів із Сурковим у Дубаї російська сторона була відкритішою у питанні розміщення миротворців на Донбасі.

Ми не представили конкретний план. Ми мали дискусію, як це можна реалізувати на практиці. Ви повинні мати миротворчі сили на всій території, відтак, лише за такої умови буде можливість провести вибори. І це буде одним із завдань миротворчих сил, щоб гарантувати безпеку виборів,
– додав спецпредставник США по Україні.

Мабуть, звістці про те, що питання розміщення "блакитних касок" на сході України виходить із глухого кута, слід радіти. Проте преса та експертне середовище, які висвітлювали цю тему протягом тижня, не без застороги поставилися до подібних змін.


Росія буцімто погодилася на розміщення миротворчого контингенту ООН на всій території конфлікту – так, в усякому разі, заявляє Курт Волкер

"Зрада" чи "перемога"?

"Хочеться знати, що ж відбулося за ці півдоби і вплинуло на розворот оцінки зустрічі в Дубаї від повного провалу у п'ятницю ввечері, що всіма і прогнозувалося, – до небувалого прориву у суботу вранці? Цей обвал надважливих запитань без відповіді не дає спокою", – пише журналіст Сергій Тихий.

І додає:

Новина про заяву Суркова, нібито Волкер в Дубаї представив американський план введення миротворців на Донбас, який Росія сприймає позитивно і готова розглядати – ентузіазму і радості у нас не викликала. Причина проста: те, що подобається Кремлю, Україні не підходить в принципі.

Власне кажучи, сам Волкер зазначив, що російська сторона пов'язує проблему миротворців із виконанням Києвом політичних пунктів Мінських домовленостей. Ось тут-то й криється небезпека, стверджують оглядачі. Як зазначає Тихий, "імплементація політичної частини "Мінська" у тому вигляді, в якому вона там прописана, загрожує Україні поширенням донбаської зарази на весь державний організм".

Читайте також: Експерт розкрив суть домовленостей Волкера і Суркова

Як відомо, саме політична частина мінських угод – тобто параграфи, в яких йдеться про вибори на території ОРДЛО, а також про амністію та помилування для бойовиків – викликають в частині українського суспільства та істеблішменту особливо гостру ідіосинкразію. Однак саме на виконанні Києвом мінських угод Курт Волкер робить особливий акцент.

Говорили-балакали

Під час свого приїзду до Києва посланець США мав дуже насичену програму. Він зустрівся з представниками як влади, так і опозиції – зокрема, з лідерами "Опозиційного блоку" Льовочкіним та Бойком. Крім того, дав низку інтерв'ю – російській службі ВВС, Радіо Свобода, Deutsche Welle.


У Києві спецпредставник США мав широке коло зустрічей. Зокрема, й з українськими парламентарями з "Опоблоку"

При цьому, як зауважує журналіст Юрій Сандул, говорив Курт Волкер дуже багато – "приміром, вкотре повторив, що Росія є учасником конфлікту, а не посередником, що врегулювання на cході України залежить насамперед від бажання Росії, що якби таке бажання було — досягти цілковитого миру можна за 12 місяців, що "це, безумовно, не громадянська війна", що російськомовні громадяни України страждають тільки там, де їх взялася захищати збройно Росія, і ще багато подібних вкрай неприємних для Росії висловлювань".

Багатослівність Волкера перед зустріччю із Сурковим могла означати одне з двох, веде далі Сандул. Або американський посланець "жорсткими оцінками дій Росії намагається заперечити побоювання, що США та Росія спробують домовитися за рахунок України", або "у нього немає сподівань на те, що зустріч із Сурковим дасть позитивний результат".

І все ж ця зустріч результат дала. Що цьому посприяло? У пошуках відповіді на це питання варто ще раз повернутися до київських перемовин спецпосланця США. Видання РБК-Україна пише, що йому вдалося "частково реконструювати розмову Курта Волкера з народними депутатами. Так, за день до зустрічі із Сурковим він зібрав у резиденції посла США Марі Йованович представників фракцій і груп на розмову. Йованович також була присутня на перемовинах. Запросили, зокрема, голову парламентського комітету у закордонних справах Ганну Гопко (позафракційна), представника БПП Дмитра Лубінця, "Батьківщини" Григорія Немирю, "Самопомочі" Тараса Пастуха, "Народного фронту" Андрія Тетерука, Радикальної партії Валерію Заружко, "Опозиційного блоку" Юлію Льовочкіну, групи "Відродження" Валерія Писаренка та "Волі народу" Сергія Шахова".

Читайте також: Росія не розпочне новий наступ на Україну, але режим припинення вогню навряд чи буде, – Волкер

Як зазначає РБК-Україна, опитані ним учасники зустрічі засвідчили, що розмова, по суті, оберталася довкола лояльності українського парламенту до мінських угод та можливостей їхнього повного втілення. "Волкер ще раз чітко сказав, що ситуація на Донбасі – це агресія Російської Федерації, а територія окупована Росією, однак альтернативи "мінському процесу" немає.

Ви повинні розуміти, що зараз цей формат лежить в основі домовленостей, тому хочете чи не хочете, але ви повинні ними користуватися,
– переповів виданню слова спецпредставника США нардеп Дмитро Лубінець.

У публікації не говориться про те, що відповідали Волкеру українські парламентарі. Тим паче немає інформації про кулуарне спілкування американського гостя. І все ж з України він, вочевидь, поїхав і натхненним, і красномовним, адже, всупереч очікуванням, його тет-а-тет з Сурковим вийшов вдалим. Принаймні, російський перемовник зазначив, що пропозиції, які озвучив Волкер, є такими, що "можуть бути реалізовані". "Залишилося тільки зрозуміти, що американці запропонували Росії, враховуючи той факт, що всі попередні пропозиції Штатів щодо розміщення миротворців на російсько-українському кордоні відкидалися Росією", – резюмує РБК-Україна. Питання й справді цікаве, проте відповіді на нього наразі нема.

Переможець отримує все

Як стверджує Волкер, для Сполучених Штатів є неприйнятним російський проект резолюції про розміщення миротворців в ОРДЛО. "Росія запропонувала іншу концепцію – так звану захисну силу, яка оберігала б тільки спостерігачів ОБСЄ. Контроль за кордоном вона не передбачає. Тому нескінченний потік російських сил і озброєння через міжнародний кордон тривав би", – говорить спецпосланець США.

За його словами, які цитувалися на початку статті, Суркова вдалося таки схилити до кращого варіанту – до присутності миротворчих сил на всій території конфлікту (за умов виконання мінських угод). Проте, на думку українського дипломата у відставці Богдана Яременка, в цій ситуації не стільки Росія пішла на поступки Америці, скільки Америка відступила від власних первісних намірів.

"Отже, все ж таки російський план розміщення миротворців на Донбасі. Зрозуміло, що ніхто не посвятить нас і не покаже текст "цілком придатного до реалізації" дубайського пакету Волкера. Але той факт, що перед поїздкою в Дубаї Волкер провів деякий час в Києві, а також наявність в тексті заяви Суркова за підсумками зустрічі з Волкером фрази "поетапне розгортання місії в ув'язці з реалізацією політичних пунктів мінських угод дозволяє зробити таку-сяку реконструкцію ситуації. Перш за все, пропозиції Волкера українською владою погоджені. По-друге, і Україна, і США щонайменше частково погодились із початковою російською пропозицією щодо миротворців – розгортання вздовж лінії зіткнення", – коментує він у Facebook.

Це означає, що Україна і США погодились з логікою мінських домовленостей про те, що "конфлікт на Донбасі" по суті є внутрішнім конфліктом в Україні, який можна розв'язати винятково шляхом внутрішніх політичних дій в Україні – зміна законодавства, розширення повноважень окупованих регіонів, проведення місцевих виборів, зміни Конституції. Також, судячи з усього, американська дипломатія в особі Волкера за згодою Порошенка і його дипломатів вважає за можливе досягнути врегулювання без визнання Росією своєї ролі як агресора та окупанта.

"Це і є те, що дозволяє Росії назвати нові пропозиції "цілком придатними до реалізації", адже вони можуть бути зірвані Росією руками своїх нерегулярних військових формувань на Донбасі в будь-який час без будь-яких наслідків для РФ. А водночас це є основною причиною підозрювати, що мало що вийде з цих пропозицій. Ну, можливо, за винятком "гарної" ТБ-картинки акурат перед президентськими виборами в РФ про підписання чогось нового, що принесе усім Мир. Ну, це якщо Путін вважатиме, що воно йому потрібне", – зауважує Яременко.

Читайте також: Чому Росія не піде з Донбасу в 2018-му: версія політолога

Зовсім іншої точки зору дотримується аналітик Микола Бєлєсков. Він аж ніяк не вважає Волкера зрадником українських інтересів, натомість переконаний у тому, що Сурков, м'яко кажучи, не говорить всієї правди.

"Те, що там товариш Владислав Сурков розповідає про результати зустрічі в Дубаї, попахує необхідністю видати бажане за дійсне (…). Так само певно не відповідає дійсності й ідея про те, що США готові ув'язати розгортання миротворчої місії ООН із тим, щоб Україна синхронно виконувала політичні зобов'язання з мінських угод. Так – це давня російська хотєлка, яку озвучував не лише Сурков, але і Лавров та Путін. Але і тут нестиковочка, якщо вірити останньому інтерв'ю Курта Волкера для Радіо Свобода – він чітко заявив, що Україна зробила багато для проведення місцевих виборів на Донбасі, а проблема лише в гарантуванні безпеки, і тут вже справа за РФ (…) Спецпредставник Держдепу США неодноразово в публічних заявах чітко казав, що спочатку – миротворча місія ООН із відповідним мандатом, яка гарантує безпеку на Донбасі, і в тому числі означає виведення російських військ і гарантування безпеки кордону, а тоді вже – політична частина мінських угод", – зазначає Бєлєсков.


Помічник Путіна Сурков блефує, коли дає зрозуміти, що США підтримує "давні російські хотєлкі", переконаний експерт

Набагато ближчими до реальності виглядають повідомлення про те, що представники США і РФ розійшлися в питаннях трактування українського закону про гарантування державного суверенітету над тимчасово окупованими територіями. Курт Волкер чітко по цьому закону підтримав Україну і заявив, що він лише речі своїми іменами називає. В той час як для росіян цей закон став іще одним прикладом, як Україна не лише не хоче виконувати мінські домовленості, але і робить те, що їм суперечить,
– резюмує експерт.

Після всього зазначеного досить важко підвести риску та завершити виклад матеріалу чіткими висновками. Для останніх наразі бракує інформації, оскільки частина місії Курта Волкера залишається непублічною. Проте, можливо, головний підсумок, який стосується не так дуету Волкер-Сурков, як ситуації в цілому, полягає в тому, що "Росія своїх цілей в Україні не досягла". Це слова Волкера, сказані ним в інтерв'ю Deutsche Welle. Від них і варто "танцювати", вибудовуючи всі подальші стратегії, й пильнувати, аби й надалі ніхто, крім самих українців, своїх цілей на наших теренах не досягав.


Тим часом на Донбасі триває розв'язана Росією війна. Та попри все Москва "своїх цілей в Україні не досягла", – вважає Курт Волкер