МЗС України у своїй заяві наголосило, що прийняте 17 липня рішення суду Москви щодо українських моряків є новим порушенням міжнародного права.

Важливо прочитати: Які шанси на звільнення українських моряків з полону: інтерв'ю з адвокатом Миколою Полозовим

У відомстві нагадали, що 25 травня Міжнародний трибунал ООН з морського права наказав негайно звільнити українських моряків та повернути Києву захоплені кораблі. Росія ж не збирається відпускати військовополонених чим грубо порушує Наказ та Конвенцію ООН з морського права.

Сьогоднішнє рішення московського суду є черговим порушенням Росією міжнародного права та ще більше загострює спір між Росією і Україною,
– підкреслили в МЗС.

Дипломати акцентували, що в наказі Трибуналу від 25 травня було визначено – "триваюче позбавлення волі та свободи військовослужбовців України" є втручанням в суверенітет України та її міжнародні права, а також викликає гострі гуманітарні проблеми.

Російський суд 17 липня продовжив термін тримання під вартою 24 українським військовополоненим на три місяці. Засідання проводили у закритому режимі. Моряки не відповідали на жодні питання, окрім тих, що стосуються їхніх імен, дати народження та військового звання.

Окрім того, МЗС подякувало міжнародним партнерам за солідарність та підтримку України в боротьбі за звільнення українських моряків і військово-морських суден.

Як українські моряки потрапили у полон РФ?25 листопада 2018 року українські військові планово прямували до порту Маріуполя. Цього дня російські прикордонники протаранили їхній буксир в Азовському морі. Опісля росіяни обстріляли українські судна, поранивши 3 моряків, та захопили 2 українські катери "Нікополь", "Бердянськ" і буксир "Яни Капу".

До російського полону потрапив увесь екіпаж судна у складі 24 моряків. Наразі вони перебувають у московських СІЗО під арештом. Трибунал ООН наказав Росії звільнити моряків, однак в РФ вважають, що трибунал не має права розглядати цей інцидент.

моряки у полоні рф
Полонені українські моряки/ інфографіка 24 каналу