Таку думку висловив екс-помічник міністра оборони США з питань України, Росії та Євразії Майк Карпентер, повідомляє "Укрінформ".

Він зазначив, що спільна операція ФСБ-БКДБ щодо викрадення та ув'язнення українського молодого активіста Олександра Гриба координувалася з Москви. При цьому, за його інформацією, державне керівництво в Мінську навряд чи було обізнано про це.

Читайте також: Недружній крок Києва, – у Білорусі образилися на вислання їх дипломата з України

Експерт додав, що затримання виглядало як "спільна операція ФСБ у взаємодії з білоруським КДБ для того, щоб погіршити відносини між Україною і РБ".

Карпентер додав, що наразі не може сказати те ж про затримання журналіста Українського радіо Павла Шаройка та підприємця Олександра Скиби, бо має надто мало інформації.

У відповідь на запитання журналістів, чи може за таких обставин Мінськ залишатися нейтральним майданчиком в урегулюванні конфлікту між Україною і РФ, Карпентер сказав, що потрібно враховувати "факт існування Союзної Держави Білорусі та Росії.

Очевидно, що Білорусь не є нейтральною. Водночас, президент Лукашенко намагається забезпечити більше суверенітету для себе, намагається протистояти тиску Москви на нього, який є достатньо суттєвим,
– пояснив він.