Про це заявила спікер Ради Федерації Валентина Матвієнко на зустрічі з главою ПАРЄ Ліліан Морі Паск'є, повідомляють РІА Новини.

Читайте також: Повернення Росії в ПАРЄ: голова української делегації заявив про можливу відставку

Якщо Рада Європи з цим (неучастю Росії в Раді Європи – 24) змириться, якщо їй не цінна участь Російської Федерації, то, значить, так тому і бути. Далі затягувати паузу безглуздо,
– повідомила Матвієнко.

Окрім того, Матвієнко зазначила, що вибори суддів Європейського суду з прав людини та інших органів Ради Європи без участі Росії не цілком легітимні, однак "Росія поступово втрачає інтерес до ПАРЄ".

Як повідомлялося, російські дипломати були позбавлені ряду повноважень в Раді Європи у квітні 2014 року після приєднання Криму. У 2015 році ПАРЄ розширила число обмежень. Тоді Росія заявила про неможливість роботи в подібних умовах і припинила брати участь у засіданнях.

Матвієнко підкреслила, що Росія вважає дискримінацією позбавлення делегації Росії в ПАРЄ переважної більшості повноважень.

Нагадаємо, 24 квітня ПАРЄ своїм рішенням визнала, що за окупацією частин Донецької та Луганської областей стоїть Росія. Таким чином ПАРЄ змінила формулювання резолюції, у якій констатувала окупацію непідконтрольних Україні районів Донбасу Росією та констатувала "фактичне управління" цих територій з боку РФ.

Окрім того, 28 червня ПАРЄ схвалила резолюцію, в якій засуджуються тортури і неналежні умови утримання українських громадян-політв'язнів у Росії, а також містяться вимоги щодо звільнення українців із російських в’язниць.

Що таке ПАРЄ?Це один із двох головних статутних органів Ради Європи. До його складу входять представники парламентів усіх держав-членів. ПАРЄ є найстарішим в Європі органом міжпарламентської співпраці. Асамблея приймає резолюції та рекомендації на основі доповідей, що їх готують депутати. Серед важливих повноважень – вибори Генерального секретаря Ради Європи та його заступника, суддів Європейського суду з прав людини, прийняття висновків щодо кандидатур нових держав-членів, моніторинг виконання ними зобов'язань, взятих при вступі.