Раніше 24 канал з посиланням на прем’єр-міністра Росії Дмитра Медведєва повідомляв, що Кремль запровадив нові санкції про України. За словами очільника російського уряду, "це зроблено для захисту інтересів російської держави, компаній і громадян Росії".

Читайте також: Навіщо Кремлю санкції проти України: пояснення екс-радника Путіна

Згодом на сайті вищезазначеного відомства оприлюднили перелік усіх, щодо кого діятимуть нові російські санкції. Загалом до списку увійшли 245 фізичних осіб і компаній.

Це, зокрема, нардеп від "Самопомочі" Альона Бабак, колишній міністр з питань надзвичайних ситуацій і екс-голова Закарпатської ОДА, а нині позафракційний депутат Віктор Балога, депутати "Опозиційного блоку" Євген Балицький, Борис Колесніков, Михайло Добкін і Олександр Вілкул, колишній генеральний директор каналу "112 Україна" Єгор Бенкендорф і мер Одеси Геннадій Труханов.

Крім того, під удар Кремля потрапили ще такі компанії:

– концерн "Укроборонпром", що об’єднує низку оборонних українських підприємств;

– відповідальна за імпорт-експорт озброєння компанія "Укрспецекспорт";

– відкрите акціонерне товариство, що відповідає за транспортно-експедиційні послуги, "Вертикаль";

– "Державний експортноімпортний банк України";

– "Перша логістична компанія";

– Публічне акціонерне товариство "Центренерго";

– група ТАС, що придбала українську дочку російського "Сбербанку".

З метою протидії недружнім діям щодо російських громадян і юридичних осіб з боку України, зняття обмежень, введених раніше українською стороною щодо цих осіб, і нормалізації двосторонніх взаємин постановою Уряду від 1 листопада 2018 року було запроваджено спеціальні економічні заходи щодо фізичних і юридичних осіб України. Передбачалося блокування (заморожування) безготівкових грошових коштів, бездокументарних цінних паперів і майна на території Росії, а також заборона на перерахування коштів (виведення капіталу) за межі Росії. Введені санкції поширювалися на 322 фізичних особи та 68 юридичних осіб. Підписаним постановою списки фізичних і юридичних осіб, щодо яких застосовуються спеціальні економічні заходи, розширено загалом на понад 200 осіб і організацій,
– пояснюють у російському уряді.

Додамо, що ця постанова набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Перелік усіх фізичних осіб і організацій з України, включно з новими, проти яких Росія застосувала санкції:

До слова, увесь список осіб, проти яких Росія застосувала санкції, тепер налічує 567 фізичних осіб і 75 компаній.

Нагадаємо, 1 листопада прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв підписав постанову, яка вводить спеціальні економічні заходи щодо 322 громадян і 68 компаній з України. Згідно з документом, опублікованим на сайті російського уряду, санкції передбачають блокування безготівкових грошових коштів, бездокументарних цінних паперів і майна на території Росії, а також заборону на виведення капіталу за межі Росії.

Серед фізосіб, що потрапили під обмеження, фігурували Арсен Аваков, Арсеній Яценюк, Дмитро Ярош, Олег Тягнибок, Олександр Турчинов, Юлія Тимошенко, Олексій Порошенко, Андрій Парубій, Юрій Луценко, Віктор Чумак, Андрій Коболєв, Володимир Омелян, Андрій Білецький, Олег Ляшко, Сергій Власенко, Костянтин Жеваго , Костянтин Григоришин, Віктор Пінчук, Галина та Олександр Гереги, Євген Геллер, Андрій Веревський, Геннадій Боголюбов, Сергій і Олександр Буряки, Леонід Черновецький, Олександр Ярославський та інші. Серед юридичних осіб в списку санкцій: "АвтоКрАЗ", "Черкаський Азот", "Банк Кредит Дніпро", "Валки-Ільменіт", "СхідГЗК", "Дніпроазот", "Концерн "Галнафтогаз", "Миронівський хлібопродукт", "Нібулон", "Укрспирт", ХТЗ, FOZZY Group, "Кернел" та інші.