Про те, що засідання ТКГ після зустрічі радників нормандського формату закінчилося безрезультатно, заявив представник Росії Борис Гризлов, повідомляє видання ТАСС.

До слова Засідання Тристоронньої контактної групи: про що домовились на переговорах

Ми з важкістю добилися підписання додаткових заходів щодо посилення режиму припинення вогню, але, на жаль, сьогодні Україна дезавуювала ці заходи. Київ знову відмовився від спільної інспекції,
– заявив Гризлов.

Російський представник заявляє, що буцімто відмова України від інспекції позицій під Шумами лише доводить, що з "її сторони були порушення".

"Відмова України від спільної інспекції означає відмову Києва від підписаних раніше додаткових заходів контролю за режимом припинення вогню. Фактично, це вихід України з угоди від 22 липня 2020 року", – заявив представник Росії.

Що відбулося насправді:

  • У такий спосіб Росія лише намагається скинути на Україну власну провину й провину підконтрольних їй бойовиків. Сама ж історія через українські позиції під Шумами розпочалася ще наприкінці серпня.
  • Тоді бойовики заявили, що українські військові "звели заборонені спорудження". Тому погрожували атакувати Шуми. Втім ОБСЄ не виявила там жодних порушень. Натомість багато порушень виявили з боку самих бойовиків.
  • До слова, останні таки зірвали перемир'я, але на інших позиціях по лінії фронту. Україна, втім, погодилася на спільну інспекцію своїх позицій, але згодом через провокації бойовиків відмовилася від цього.