Їх розсилаюють по всій Росії. Про отримані повістки розповіли самі місцеві мешканці, мовиться на російському порталі "Новая газета".

Зверніть увагу Отруєння Навального "Новачком" визнали 56 країн світу

Повістки для пенсіонерів

На документ із призовом на допит випадково натрапив внук 94-річного дідуся Василя. Він цим обурений, оскільки вважає, що слідчі дії – зайві. А цю роботу варто було б довірити історикам та архівістам.

Невже, щоб розпитати літню людину, в'язня таборів, про Сталінград, потрібно викликати його на допит до слідчого. Можна було б запросити мого дідуся на розмову, але не на слідчі дії,
– вважає внук Денис Чистяков.

За його словами, родичі не стали казати пенсіонеру про виклик на допит, оскільки переймаються за його здоров'я.


Повістка, яка прийшла на ім'я пенсіонера / Фото "Нового времени"

Що відомо про повістку

У ній мовиться про те, що завели кримінальну справу за фактом "вбивства німецько-фашистськими загарбниками і їх посібниками не менше ніж 1 700 радянських мирних громадян". Період окупації відбувався з 17 липня 1942 року по 2 лютого 1943 року. Похилого чоловіка слідчі попросили з'явиться на допит як свідка 1 грудня.

Слідчі повідомили, що такі "запрошення" розсилають по всій Росії. Тільки в Центральному районі Волгограда їх отримали 80 осіб. Багато родичів літніх людей дзвонять і кажуть, що їхні ніхто не збирається йти ні на які допити.

Що відомо про Сталінградську битву?


Сталінградська битва – найбільше збройне зіткнення часів Другої світової війни – завершилася 2 лютого 1943 року.

Жертвами запеклих боїв у Сталінграді, які тривали пів року, стали понад 2 мільйонів людей.

Результат битви спричинив кризу нацистських режимів в Європі. Німеччина втратила вплив на союзників, народні виступи проти керівництва почалися в Італії, Румунії, Угорщині та Словаччині.

Радянський союз натомість лише зміцнив свої позиції, а перемога під Сталінградом дала можливість розвинути стратегічний наступ та зрештою здолати Вермахт.