За яких обставин працівник колонії побив Олександра, наразі невідомо. Про це розповіла тітка бранця Людмила Шумкова у своєму фейсбуці.

До слова Нападниками на ветерана АТО Деєва виявилися представники донецького криміналітету

Усі дії правоохоронців і спецслужб Росії, на мою думку, направлені на провокації з метою відкриття ще однієї кримінальної справи проти Сашка,
– заявила тітка політв'язня.

За її словами, росіяни вже неодноразово погрожували Олександру Шумкову тим, що він "може більше не виїхати живим" з Росії назад в Україну.

Також жінка розповіла, що російські кати намагалися тиснути й на самих росіян – тих небагатьох, які підтримували українця листами.

"Враховуючи, що весь час незаконного ув'язнення не було жодного спокійного дня, і те, що залишилося йому не так багато часу до звільнення, провокації, найімовірніше, будуть посилюватися", – заявила Людмила Шумкова.

Вона звернулася до Офісу президента, МЗС й омбудсмена Людмили Денісової, аби вони простежили, щоб Олександр міг повернутися додому, а не отримав ще один термін.

Коротко про Олександра Шумкова:

  • Це 31-річний український громадський діяч, працівник Збройних сил України. У Росії його називають "особистим охоронцем Дмитра Яроша". За це його й засудили
  • Щоправда, навіть тут у росіян судову справу "шито" недосконало – Олександр покинув "Правий сектор" ще до того, як у Росії його визнали "екстремістським", а закон зворотної дії не має.
  • Олександра Шумкова російські спецслужби викрали з території України у 2017 році, а вже в грудні 2018-го засудили на 4 роки. Тож майже половину свого незаконного терміну він уже відбув.
  • Хлопця неодноразово вже били в СІЗО, провокуючи його, щоб впаяти новий термін. Йому також виписали 25 стягнень, як зі "злісного порушника дисципліни". Втім він тоді став особистим ворогом російських тюремників, оскільки зміг виграти проти них суд у Росії.