Таку думку в коментарі виданню Обозреватель висловив екс-заступник начальника Генштабу ЗСУ, генерал-лейтенант запасу Ігор Романенко.

Якщо чисельність російських військ біля кордонів з Україною досягне 100 тисяч, це фактично означатиме готовність Кремля до великого вторгнення. Найімовірніше, можна очікувати спроб "маленької переможної війни" Росії проти України.

Говорячи про факт приведення російської авіації біля кордонів з Україною у стан двохвилинної готовності, генерал зауважив: "Треба говорити не тільки про авіацію. Крім Південного військового округу, у стан повної бойової готовності приведені Західний і Центральний, а також Північний флот з ядерною зброєю".

Читайте також: Від Москви можна чекати повномасштабного наступу на Україну, – The Guardian

У цьому контексті він звернув увагу на три факти, що насторожують.

Перший полягає в акценті на повітряно-космічні сили і повітряно-десантні війська.

"Причому, вони відразу переведені зі стану постійної бойової готовності у стан повної готовності, минаючи підвищену військову небезпеку". У цьому контексті Романенко розповів про те, що "навіть коли два тижні тому у нас були загострення в Криму, наші Збройні Сили, які дислокувалися на кордоні з Кримом і в АТО, були приведені в підвищену бойову готовність, а вони – відразу в повну".

Другий факт полягає в тому, що мовиться саме про перевірку, а не навчання, і "це дозволяє росіянам не привертати військових спостерігачів".

І, нарешті, під час перевірки росіяни залучили додатково понад 30 тисяч особового складу. Обмеження за кількістю військових у цьому випадку також не діють через цю ж причину – це перевірка, а не навчання, – пояснив генерал.

У цьому контексті Романенко нагадав про те, що подібний сценарій Росія реалізовувала у лютому 2014 року – "для України це закінчилося створенням відповідного угруповання й анексією Криму із застосуванням цього угруповання". Він також нагадав про те, що введення радянських військ до Чехословаччини в 1968 році також починалося з такої "перевірки".

Таким чином, ситуація, що склалася, "досить небезпечна".

Окрім цього, генерал наголосив: Росії потрібно не менше 100 тисяч військовослужбовців для розв'язання повномасштабної війни проти України. "Такого угруповання поки немає", – сказав він. За оцінками Романенка, на сьогодні армія Росії має 30-40 тисяч військових на східному кордоні України, є кримське і придністровське угруповання, але цього недостатньо.

Генерал не виключив, що Кремль буде нарощувати чисельність армії за рахунок Західного і Центрального округів, а також повітряно-космічних і повітряно-десантних сил. "Якщо таке угрупування буде створене, можна буде говорити про те, що росіяни готові до початку повномасштабної війни", – сказав він.

За оцінками Романенка, "з політичних міркувань", Кремль не піде на такий крок у період до 4-5 вересня, коли в Китаї проходитиме саміт Великої Двадцятки. "Але ймовірність" маленької переможної війни "на якомусь напрямку, наприклад, Дебальцеве або десь ще досить велика", – попередив він.

До слова, у Лаврова різко відповіли США на закиди про напад Росії на Україну.