У те, що російська колись стане другою державною, вірять 29,8% українців. Трохи менше – 27%, стверджують, що мова окупанта загрожує незалежності України. Принаймні про це свідчать результати соціологічного опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології.

Дивіться ще Понад 10% українців готові переїхати в Росію за гроші

Російська мова в Україні: які настрої

  • У майбутньому Україна зробить російську мову державною – 29, 8%
  • Російська мова – історичне надбання, яке необхідно розвивати – 48,8%
  • У майбутньому Україна перейде переважно на українську мову – 55,5%
  • Російська мова загрожує незалежності України – 27%.

Водночас варто відзначити, що опитані переважно не вірять у те, що Росія колись переможе Україну. Принаймні лише 10,3% респондентів ствердно відповіли на це питання. А у те, що таки переможе Україна, вірять 50,5% українців.

Опитування про російську мову
Національно-патріотичні орієнтації українців / скриншот з презентації КМІС

В опитуванні провели 1 500 інтерв'ю. Статистична похибка вибірки не перевищує: 2.6% для показників близьких до 50%, 2.2% — для показників близьких до 25%.

Як українці ставляться до російської мови: відео

Який мовний закон наразі діє?Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" від 16 липня 2019 року. Суперечки і дискусії навколо нього нього почалися ще до самого ухвалення. Окрім поборників російської мови, які стали на захист нібито "скривдженого і витісненого язика", проти нього також виступали нацменшини із Закарпаття. Зрештою 6 грудня Венеційська комісія вирішила, що документ не встановлює належного балансу між українською мовою та мовами меншин.

Мовний закон

Чинний мовний закон в Україні / Інфографіка 24 каналу