Аналітики при Міністерстві збройних сил та міністерстві закордонних справ Франції присвятили рупору кремля більшу частину свого дослідження про маніпуляцію інформацією.

Читайте також: Томос для України: у Кремлі обіцяють "захистити інтереси православних"

У вчорашньому ефірі російського каналу говорили про Томос для української православної церкви. Прес-секретар глави російської православної церкви продемонстрував військову виправку, говорячи мовою пропагандистів.

Те, що Кремль воєнізував ідеологію, культуру та ЗМІ помітили і французькі аналітики. У дослідженні про маніпуляцію інформацією у світі левову частку виділили на дослідження рупорів Кремля та дійшли висновку, що російська пропаганда використовує методи КДБ.

Французи підготували про це розгорнутий звіт, з конкретними прикладами та рекомендаціями як протистояти. Пропагандисти усіма силами розпалюють міжнаціональну ворожнечу. Яскравий приклад – дівчинка Ліза з Німеччини, яку два роки тому нібито згвалтували мігранти.

Тоді Росія звинуватила німецьку владу у приховуванні злочину, історію підхопили не лише канали в Росії, а й ті, що мовлять за кордоном. Проте врешті виявилося, що дівчина просто була у друга.

І якщо рука Кремля дійшла до західно-європейських держав та США, у країнах які територіально розташовані ближче, ситуація ще гірша. Москва активно втручається у справи балтійських держав, Польщі та звісно – України.

Ми порівнювали, як сприймає аудиторія меседжі російської та української пропаганди. То ситуація – 50 на 50%, не можна сказати, що хтось перемагає,
– сказала шеф-редакторка видання Детектор медіа Наталія Лигачова.

Тож експерти ще раз нагадують: доки держава не веде системної боротьби з пропагандою, хоч трохи стримати її допоможе звичайна перевірка фактів.