Детальніше про перебування російських військовослужбовців на території України читайте у блозі "InformNapalm" на 24 каналі.

До теми Бойовики на Донбасі підтягують важку техніку до передової

Об'єктом розслідування став Селіханов Дамір Уразгалійович — російський військовий 8-ї окремої мотострілецької бригади (гірської), 58 армії Південного ВО РФ. Місце його постійної дислокації – Чечня.

Селіханов Дамір
Селіханов Дамір / Фото InformNapalm

На фото можна побачити декілька нагород 2013 року, де вказано його прізвище, ім'я і по батькові та номер військової частини.

Нагороди Селіханова Даміра
Посвідчення Селіханова Даміра / Фото InformNapalm


Нагороди Селіханова Даміра /Фото InformNapalm

На фотографії, завантаженій у соцмережі 1 жовтня 2014 року, Дамір Селіханов позує на фоні українського БМП-2 в промзоні прикордонного з Росією населеного пункту Суходольськ Краснодонського району.

Селіханов Дамірпозує на фоні українського БМП-2
Селіханов Дамір позу на фоні українського БМП-2 / Фото InformNapalm

Ще в грудні 2014 року користувач твіттера Askai помітив це фото Даміра Селіханова і зафіксував, що він "воював в Україні". Щоб не виникали сумніви щодо точного місця фотознімка, зробимо прив'язку до місцевості і визначимо інтервал зйомки. На супутниковому знімку від 31 серпня 2014 року чітко видно, що поряд стоїть пошкоджена військова техніка.


Знімок з супутника за 31 серпня 2014 року / Фото InformNapalm

На супутниковому знімку від 8 серпня 2014 року видно тільки одну пошкоджену одиницю техніки.


Знімок з супутника за 8 вересня 2014 року / Фото InformNapalm

У пов'язаному розслідуванні про 8 гірську бригаду було використано фотографії контрактника Олександра Аркуші, зроблені у 2014 році. Згадана вище промзона розташована трохи менше, ніж за 2,5 кілометри від цього пам'ятника в Суходольську, на фоні якого сфотографувалися військовослужбовці 8-ї ОМСБр.

У фотоальбомі Даміра Селіханова є також фотографії за 2 жовтня 2014 року, на яких він і ще 18 російських військовослужбовців позують на фоні техніки. Належність техніки восьмої ОМСБр довів користувач Askai, помітивши зафарбований тактичний знак цього підрозділу у вигляді жирної крапки всередині квадрата.

Російські військовослужбовці позують на фоні техніки
Російські військовослужбовці позують на фоні техніки / Фото InformNapalm

За камазами на фото видно зруйновану виробничу будівлю, від якої лишився тільки скелет. І якщо придивитися до супутникового знімка, то навіть військові вантажівки розташовані так само як і на фото.

Зруйнована виробнича будівля
Зруйнована виробнича будівля / Фото InformNapalm

На світлині також позначена інша військова техніка, яка не потрапила в кадр.

На фотографії Олександра Аркуші, яку він опублікував в соцмережі вконтакті 20 листопада 2014 року він та інші військовослужбовці 8-ї ОМСБр сфотографувалися у лісосмузі


Олександр Аркуша та інші військовослужбовці у лісосмузі / Фото InformNapalm

Детальніше про ідентифікацію цього місця:

  • Оскільки на фото був геотег, який вказував на точку посеред поля, це допомогло визначити приблизний район для дослідження мап;
  • Під час вивчення мап було використано такий самий часовий проміжок, як і на фотографіях, які розміщені вище.

Тобто на знімку за 13 липня 2014 року видно зелені поля, лісосмуги та рівні дороги.


Зображення полів та лісосмуг за 13 липня 2014 року / Фото InformNapalm

А на супутниковому знімку за 31 серпня того ж року вже видно помітні зміни: на полях – сліди техніки, а навколо і всередині лісосмуг вздовж дороги – сліди військової техніки і російських військовослужбовців, які ховаються в "зеленці".


Сліди військової техніки і російських військовослужбовців / Фото InformNapalm

Це місце вибрали не випадково, адже за 500 метрів є джерело води – насосна станція при невеликому водосховищі й водному каналі, який використовують як зрошувальну систему для кількох найближчих полів. Також неподалік розташовані невеликі населені пункти – Огульчанськ і Водоток. Для наочності ідентифіковані місця позначено на мапі.


Ідентифіковані місця / Фото InformNapalm

Зазначимо, що місце, зафіксоване у лісосмузі, розташоване за 10 км від селища Новосвітлівка, а час подій – кінець літа-осені 2014 року, що збігається з періодом обстрілу російськими військами селища Новосвітлівка.

Читайте також Підсумки доби на Донбасі: окупанти нарешті дотримуються режиму тиші

У такий спосіб, вдалося наочно визначити місце незаконного перебування російських регулярних військ на території України. Така ідентифікація місцевості потрібна для покарання винних – від окремо взятого російського солдата до цілих підрозділів ЗС РФ, причетних до воєнних злочинів, скоєних в Україні.