Як жителі Донбасу отримують російські паспорти?

Зі сльозами на очах, під триколором і звуки гімну – так українці з окупованого Донбасу стають громадянами Росії. Документи на паспорт подають у Донецьку та Луганську, а на вручення людей привозять у Ростовську область спеціальними автобусами. Левова частка паспортизованих не планує виїжджати до Росії.

Актуально! Кримчани масово їдуть у Херсон оформлювати українські закордонні паспорти: відео

Людей переповнює ейфорія та емоції, однак, які переваги дає російський паспорт – сказати не можуть. А дехто з новоспечених громадян пішов на такий крок, аби увірвати одразу дві пенсії. Однак, щоб отримати російську – потрібна щонайменше реєстрація. А в таких паспортах її нема, а тому новоспечених власників прирівнюють до громадян Росії, що живуть за кордоном.

Чи видають жителям з окупованих територій російські закордонні паспорти? Ні. До того ж, Євросоюз хоче обмежити в'їзд для власників паспортів з ОРДЛО. Виявляти їх будуть за серією і номером та датою отримання. У США також їх не збираються визнавати.

Як російські паспорти з'явилися на Донбасі?Так вирішив Володимир Путін. Він 24 квітня схвалив указ про спрощену видачу російських паспортів жителям окупованого Донбасу. Вже 1 травня Путін підписав ще один указ – про спрощений порядок отримання російського паспорта для окремих категорій громадян України. Цей спрощений порядок стосується українців з окупованого Криму.

Нині документ можуть видати за три місяці. Перші охочі отримали його – через півтора місяця. То ж уже зараз на окупованих територіях у деяких людей є по три паспорти: України, псевдореспубліки та ще й російський.

Українська держава не визнаватиме такі російські паспорти своїх громадян. Окрім того, українців застерегли: держава знатиме, хто отримав фейковий паспорт Росії.

Чим Україні загрожує видача російських паспортів на Донбасі

Зазначимо, що паспорти Росія роздає в підопічних псевдореспубліках не вперше. Так було в Абхазії та Південній Осетії, які й досі не визнані світом.

У військовій російській доктрині написано, що Росія має право у військовому порядку захищати інтереси своїх співвітчизників, навіть якщо вони знаходяться за територією РФ. Тому Росія може в будь-який момент використати факт наявності російських громадян, яких нібито обстрілюють українські війська, для того, щоб розпочати пряму військову інтервенцію,
– каже політолог Віктор Таран.

Як Україна ставиться до видачі російських паспортів на Донбасі? Позиція України щодо російських паспортів на Донбасі, така ж як і щодо їх видачі в Криму: документи не мають юридичної ваги. І визнавати ані російські, ані паспорти псевдореспублік – Київ не буде. Наразі ж Україна повинна повідомити про це у всі міжнародні інстанції і вимагати посилювати проти Росії санкцій.