Про це стало відомо під час розгляду в Апеляційній палаті Вищого антикорупційного суду скарги на закриття прокурором САП Віталієм Пономаренком справи "Роттердам+", повідомляє "Центр протидії корупції".

До теми "Роттердам+": як продажні судді і прокурори намагалися закрити справу

Про що свідчить нова експертиза

  • Експертизу призначили в НАБУ незадовго до закриття справи. Вона була проведена незалежним експертом і документально підтвердила завищення фактичної вартості електроенергії в період з травня 2016 року по червень 2019 року в розмірі 39,9 мільярдів гривень. Про це заявив адвокат Віктора Чумака Олексій Бойко.
  • За його словами, прокурор Пономаренко, попри це, закрив справу, навіть не чекаючи результатів. Ба більше, він у суді виступав проти долучення експертизи до розгляду апеляційної скарги.
  • Результати нової експертизи з'явилися фактично в той день, коли суддя ВАКС Катерина Широка відмовилася відновлювати справу "Роттердам+" за скаргою ексдепутата Віктора Чумака. Експертизу просять долучити до матеріалів судової справи адвокати Віктора Чумака.

Що кажуть у ЦПК

Голова правління ЦПК Віталій Шабунін зазначив, що збитки у справі таки підтверджені. Їх нібито відсутність була єдиним аргументом для закриття справи прокурором та стала аргументом для відмови у поновленні справи. Тепер, якщо справу поновлять, є усі підстави скеровувати її до суду.

За словами Шабуніна, прокурор САП Віталій Пономаренко і суддя Антикорупційного суду Катерина Широка проігнорували інші докази у справі. Водночас серед таких доказів є й численні документи, і вилучена переписка між фігурантами, що свідчить про вплив на посадовці НКРЕКП.

Справа "Роттердам+": що треба знати

  • Слідчі встановили, що група осіб з приватних теплогенеруючих компаній почали тиснути на керівництво НКРЕКП. Вони вимагали включити до тарифу на електроенергію витрати на доставку вугілля в Україну з портів Європи.
  • Україна купувала паливо на міжнародній біржі в Нідерландах, аби забезпечити свою незалежність від окупованих територій.
  • Детективи НАБУ 8 серпня 2019 року повідомили про підозру шістьом особам, зокрема голові Нацкомісії Дмитру Вовку та Володимиру Бутовському. За даними слідства, Вовк з групою інших осіб розробили та у 2016 році прийняли необґрунтований регуляторний акт – так звану формулу "Роттердам+"
  • Регуляторним актом вони створили умови для штучного зростання ціни продажу електричної енергії на гуртовий ринок електроенергії. У зв'язку з переходом України на новий ринок електроенергії з 1 липня 2020 року формула втратила чинність.

Цікаво Як в Україні впроваджували формулу "Роттердам+": приголомшливі подробиці

Раніше закрита справа по "Роттердаму+" відновлюється: дивіться повне відео